חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
יביע אומר בארון ספרים

מה ראוי לומר בעת הפטירה הלוויה והשבעה לעילוי נשמת הנפטר

תמונה הרב דוד אוחיון (2)

ארץ השואל: צרפת

שאלה

שלום הרב

יש לי קרוב משפחה יהודי העומד למות, ואני מאוד רוצה לכבד אותו ולפעול לעילוי נשמתו.

כעת הוא לקראת מותו, ואני רוצה לדעת אלו תפילות אני יכול לומר גם בלוויה וגם בשבעה?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

קודם הפטירה חשוב לומר עם החולה ווידוי, נוסח הווידוי מובא בסידורים לאחר תפילת שמונה עשרה, ואפשר גם לומר את נוסח הווידוי הארוך של יו”כ. אם אין אפשרות להאריך אפשר לומר נוסח מקוצר תהא מיתתי כפרה על כל עוונותי.

בעת הגסיסה ויציאת הנשמה יש לומר את פסוקי קריאת שמע, לאחר מכן ניתן להוסיף ולומר שבע פעמים את הפסוק “ה’ הוא האלוקים”, ה’ מלך, ה’ מלך, ה’ ימלוך לעולם ועד.

בשעת הלוויה עצמה, נוהגים לומר הספדים בשבח הנפטר במטרה לעורר את השומעים לבכיה ולהתעוררות לעשיית מעשים טובים ולקיום מצוות. ובזמן שלוקחים את הנפטר לקבורה מלווים אותו באמירת פרקי תהילים ובעיקר פרק צ”א בתהילים, שהוא מזמור יושב בסתר עליון.

בזמן השבעה משתדלים לעשות מעשים טובים לעילוי נשמת הנפטר, בכלל זה הדלקת נרות לעילוי נשמתו, נתינת צדקה, והתחזקות בקיום המצוות.

כמו כן משתדלים לערוך תפילות על ידי עשרה גברים יהודיים בביתו של הנפטר, ולאחר התפילה לומר ‘השכבה’ שהיא תפילה לעילוי נשמת הנפטר.

חשוב לדעת כי הדבר המועיל ביותר לעילוי נשמת הנפטר, הוא אמירת הקדיש על ידי הבנים של הנפטר, אם תוכל לדאוג לכך, זו תהיה טובה גדולה לעילוי נשמת הנפטר.

חשוב מאוד מאוד לערוך לוויה יהודית לנפטר, כי קודם הלוויה עורכים טהרה, וכן קבורה יהודית, בבית קברות יהודי, זה מאוד חשוב לנשמת הנפטר, וזהו חסד של אמת לעשות זאת לעילוי נשמתו.

לכן אני ממליץ לך לפנות לרב יהודי אורתודוכסי באזור מגורך, אם אינך מוצא רב באזור מגורך, תנסה לפנות לבית חב”ד, והם יעזרו לך לארגן לוויה יהודית עם כל מה שצריך.

מעריך מאוד את מאמצך לעשות טוב לעילוי נשמת קרובך היהודי.

בברכה לבשורות טובות

הרב דוד אוחיון

מקורות ונימוקים:

נוסח הווידוי קודם הפטירה

קודם הפטירה חשוב מאוד לומר עם הנפטר ווידוי. נוסח הווידוי הוא הנוסח הרגיל שאומרים לאחר תפילת שחרית ומנחה.

אם יש זמן להאריך, אפשר לומר את הווידוי הארוך של יום כיפור.

ואם הזמן קצר והחולה איננו יכול לומר נוסח ארוך, יאמרו עם הנפטר נוסח קצר זה: “מודה אני לפניך ה’ אלוהי ואלוהי אבותיי, שרפואתי ומיתתי בידך, יהי רצון מלפניך שתרפאני רפואה שלמה, ואם אמות תהיה מיתתי כפרה על כל החטאים והעוונות והפשעים שחטאתי שעוויתי ושפשעתי לפניך, ותן חלקי בגן עדן וזכני לעולם הבא הצפון לצדיקים.

אם מתקשה להגיד אף את הנוסח הקצר הזה, אפשר לומר נוסח מקוצר זה:

“תהא מיתתי כפרה על כל עוונותיי”.

 

הפסוקים שיש לומר בעת יציאת הנשמה

נוהגים לקרוא קריאת שמע בעת יציאת הנשמה,

ומוסיפים ואומרים פסוק “ה’ הוא האלוקים” שבע פעמים, ופסוק “ה’ מלך, ה’ מלך, ה’ ימלוך לעולם ועד”.

יגדל אלוקים חי וישתבח, אדון עולם, ויש אומרים את הפיוט “לך אלי תשוקתי” הנאמר בפתיחה ליום כיפור.

את הנוסח המלא ניתן לראות בספר החשוב, מעבר יבק.

 

הפסוקים שאומרים בעת הלוויה

בעת הלוויה מספידים את הנפטר לפי כבודו כפי המבואר בשולחן ערוך יו”ד סימן שמ”ד סעיף א’.

ועיקר ההספד הוא כפי המבואר בגמרא בברכות דף ו’: אמר רב ששת אגרא דהספדא דלויי, כלומר הרמת הקול בהספד על הנפטר, ועניין הרמת הקול הוא על מנת להרבות בבכייה על המת.

ובירושלמי במו”ק הוכיח שיש עניין לבכות ולצווח על המת, שהרי לגבי אהרון הכהן אמרה התורה “האנק דום” להבדיל משאר המתים.

וכן פסק השולחן ערוך להלכה, מצוה גדולה להספיד על המת כראוי. ומצותו שירים קולו לומר עליו דברים המשברים את הלב, כדי להרבות בכיה ולהזכיר שבחו.

ובשעת לווית המת לקברו אומרים את הפסוקים של מזמור צ”א בתהילים “יושב בסתר עליון”, ועל אשה מוסיפים לומר “אשת חיל”.

 

אמירת קדיש לעילוי נשמת הנפטר

כתב הרמ”א בהגהתו לשו”ע יו”ד סימן שע”ו, בזה”ל: ונמצא במדרשות לומר קדיש על אב, על כן נהגו לומר על אב ואם קדיש בתרא י”ב חדש, וכן נהגו להפטיר בנביא, ולהתפלל ערבית במוצאי שבתות שהוא הזמן שחוזרין הנשמות לגיהנם, וכשהבן מתפלל ומקדש ברבים, פודה אביו ואמו מן הגהינום.

ונהגו שאם מגיע לאדם יום שמת בו אביו ואמו, שאומרים עליהם קדיש יתום לעולם, ומי שיודע להתפלל כל התפלה, מתפלל, ע”כ.

הטעם לאמירת הקדיש והתפילה לפני העמוד לאבל, הוא משום שכל מעשה טוב של הבן ומצווה שמקיים, מזכה בזה את אביו או אמו לעולם הבא. כפי שמבואר בדברי הגמרא בסנהדרין ק”ד. ברא מזכה אבא.

לכן כיון שהאבל נשפט על מעשיו לאחר עלייתו השמיימה, יש עניין להתאמץ במיוחד בשנת האבל הראשונה, בדגש על אחד עשר חודש הראשונים, לפעול לעילוי נשמת האב או האם, לפדותם מן הדין.

ובספר אור זרוע חלק ב’ סי’ נ, הביא מעשה נורא מדברי המדרש, ממנו ניתן ללמוד את גודל חשיבות אמירת הקדיש, ממנו נוכל ללמוד על המעלה לפעול לעילוי נשמת האב או האם גם לשאר דברים, זה לשונו שם:

מעשה ברבי עקיבא שראה אדם אחד שהיה ערום ושחור כפחם והיה טוען על ראשו כטען עשרה טעונין, והיה רץ כמרוצת הסוס. גזר עליו רבי עקיבא והעמידו ואמר לאותו האיש, למה אתה עושה עבודה קשה כזאת, אם עבד אתה ואדונך עושה לך כך אני אפדה אותך מידו וכו’. אמר לו אותו האיש, מת הוא ובכל יום ויום שולחים אותי לחטוב עצים ושורפין אותי בהם. אמר לו, בני מה היתה מלאכתך בעולם שבאת ממנו, א”ל גבאי המס הייתי והייתי מראשי העם ונושא פנים לעשירים והורג עניים. א”ל כלום שמעת מן הממונים עליך אם יש לך תקנה, א”ל בבקשה ממך על תעכבני שמא ירגזו עלי בעלי פורענות שאותו האיש אין לו תקנה, אלא שמעתי מהם דבר שאינו יכול להיות שאילמלי היה לו לזה העני בן שהוא עומד בקהל ואומר ברכו את ה’ המבורך ועונין אחריו ברוך ה’ המבורך לעולם ועד, או יאמר יתגדל ועונין אחריו יהא שמיה רבא מברך – מיד מתירין אותו האיש מן הפורענות. ואותו איש לא הניח בן בעולם ועזב אשתו מעוברת וכו’. באותה שעה קיבל עליו רבי עקיבא לילך ולחפש אם הוליד בן כדי שילמדו תורה ויעמידו לפני הצבור וכו’, והלך ושאל עליו, כיון שבא לאותו מקום שאל עליו, אמרו לו ישתחקו עצמותיו של אותו הרשע. שאל על אשתו, אמרו לו ימחה זכרה מן העולם. שאל על הבן אמרו הרי ערל הוא, אפילו מצות מילה לא עסקנו. מיד נטלו ר”ע ומלו והושיבו לפניו ולא היה מקבל תורה עד שישב עליו ארבעים יום בתענית. יצאה בת קול ואמרה לו: רבי עקיבא לך ולמד לו, הלך ולמדו תורה וק”ש וי”ח ברכות וברכת המזון, והעמידו לפני הקהל ואמר ברכו את ה’ המבורך וענו הקהל ברוך ה’ המבורך לעולם ועד, יתגדל יהא שמיה רבא, באותה שעה מיד התירו המת מן הפורעניות. מיד בא לר”ע בחלום, ואמר יהי רצון מלפני ה’ שתנוח דעתך בגן עדן שהצלת אותי מדינה של גיהנם. מיד פתח ר”ע ואמר יהי שמך ה’ לעולם ה’ זכרך לדור ודור. וכן מצא מורי ה”ר אלעזר מוורמשא דתנא דבי אליהו רבא, דקטן האומר יתגדל מציל אביו מן הפורענות”.

מן האמור למדים אנו עד כמה גדולה מעלת הבן שיכול לפעול לעילוי נשמת אביו ואמו, באמירת הקדיש וברכו את ה’ המבורך וכן בשאר ענייני זיכוי הרבים.

על כן הדברים החשובים ביותר שניתן לעשות לעילוי נשמת הנפטרים, הם אמירת הקדיש ועליית מפטיר על ידי הקדיש. ומנהג האשכנזים להקפיד גם לגשת שליח ציבור לפני העמוד, אולם הספרדים לא נהגו לפעול לעילוי נשמת הוריהם באמצעות ההקפדה להיות שליח ציבור, אלא באמצעות אמירת הקדיש וגם עליית מפטיר, ושאר ענייני זיכוי הרבים, כמו בהבאת כיבוד לאנשים שיברכו לעילוי נשמת הנפטרים, ובשאר מעשי צדקה וחסד.

במידה ואין בנים שיעשו זאת לעילוי נשמת הנפטר, מצווה על אחרים להשתדל במצוות אלו, לעילוי נשמת הנפטר. גם אם לא במשך כל השנה הראשונה לפטירה, לפחות במשך השבעה והשלושים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

בטח יעניין אתכם!

צור קשר

מזכירות:

סגולת מרן החיד"א זצ"ל להרמת המזל

הגאון ראש המוסדות שליט”א ביחד עם עשרות תלמידי חכמים מופלגים יעשו עבורכם סגולת החיד”א להקמת המזל, בעת פתיחת ההיכל.

בחסדי ה’ רבים נושעו מעל הטבע!

השאירו את הפרטים ובע”ה נחזור אליכם

הרב והאברכים בפתיחת ארון קודש