חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
הרב מאיר פנחסי

ארץ השואל: ישראל

שאלה:

נר שמדליקים לעילוי נשמת הנפטר (לדוגמא ביארצייט):
האם זה נכון שיש עדיפות שהנר יהיה בבית הכנסת או בבית המדרש, ולא אצלי בבית?
והאם זה נכון שעדיף נר של שמן זית?

תשובה:

בתוך השבעה יש להדליק את הנר בבית הנפטר, אולם לאחר שבעה עד כלות הי”ב חודש טוב ונכון להדליק רק בבית הכנסת, ויאמר בפיו קודם ההדלקה שמדליק נר זה לע”נ פלוני בן פלוני, וטוב שיהיו הנרות הללו דלוקים בשמן זית זך.

 

מקורות ונימוקים:

כתב רבינו בחיי ז”ל (פ’ תרומה) וז”ל: וידוע כי הנשמה נהנית בהדלקת הנרות והיא מתהלכת בעדוני ההוד והשמחה ומתפשטת ומתרחבת מתוך הנאת האורה מפני שהיא חתיכת אור חצובה מאור השכל ומן הטעם הזה נמשכת אחר האור שהוא מינה אעפ”י שהוא אור גופני והנשמה אור רוחני זך ופשוט. ועל כן המשילה שלמה הע”ה לנר הוא שאמר נר ה’ נשמת אדם עכ”ל.

הרי לך שהנשמה יש לה הנאה מן האור ואל תתמה על זה כי גם מן הריח מצינו שהנשמה נהנית בעודה שוכנת בגוף וכמ”ש רז”ל איזה דבר שהנשמה נהנית בו זה הריח והטעם מפני שהריח הוא רוחני ולכן מגיע ממנו הנאה לנפש שהיא רוחנית וכ”ש האור שהוא יותר דק ורוחני מן הריח.

וכתב מרן הבן איש חי בשו”ת תורה לשמה (סימן תקכ) שבתוך השבעה אשר נפש הנפטר עודנה מצויה בתוך הבית כפי ההתחלקות וכמ”ש רבינו האר”י זצ”ל בטעם ז’ ימי אבלות לזה מדליקין נר שם בעבור הנאת הנפש אך אחר ז’ שמסתלקת לגמרי מן הבית אין טעם להדליק וכן אם לא נפטר האדם שם אעפ”י שהאבלים הם שם אין מדליקין. אך טוב להדליק נר תוך י”ב חודש בביהכ”נ למנוחת הנפטר וכן בכל שנה ביום יא”רצי”ט.

עוד כתב שם, שצריך שיאמר בפיו בשעת הדלקת הנר שהוא מדליק הנר הזה למנוחת נפש פב”ב ואז בקריאה זו שהוא מוציאה בפה יגיע הנאה לנפש האדם ההוא אפילו מרחוק וכ”ש אם מדליק על המצבה עצמה ששם משכן חלק מחלקי הנפש. והרי הודעתי לך לפי דרכינו שיש טעם ג”כ בהדלקת נרות אצל מצבות הצדיקים זיע”א כשהולכים העולם להשתטח שם.

ועל כן גם בנרות בית הכנסת האידנא שיש תאורה רבה בכל שעות היום והלילה, עם כל זאת יש ענין דוקא בהדלקת הנר המרמז לנפש האדם, ומה גם לפי שבאור הנר יש חמשה גוונים הידועים למשכילים וכנ”ז בר”ח והם כנגד חמשה חלקי הנפש שהם נרנח”י וד”ז גם בדברי רז”ל בתלמוד הוא מפורש במה שאמרו חמשה שמות יש לנשמה ועל כן אור הנר הוא דוגמא לנשמה ולזה יהיה לה הנאה מן האור הנדלק על שמה, וכ”כ בשו”ת תורה לשמה (שם). וכ”כ הגאון מטשעבין בקובץ הבאר (שנה טו סימן נח).

ויש ענין להדליק בשמן זית דווקא, כ”כ בספר גשר החיים ח”א (פ”כ ס”א), ושכן משמע בתיקוני הזוהר.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

בטח יעניין אתכם!

סימן שאלה לבן על רקע צהוב
הרה"ג דוד אוחיון

כשיבוא המשיח ועובדי האלילים יאמינו בה’ – האם תהיה להם סליחה?

מקורות ונימוקים: בתהילים כ”ב פסוק כ”ח נאמר: “יִזְכְּר֤וּ׀ וְיָשֻׁ֣בוּ אֶל־ה’ כָּל־אַפְסֵי־אָ֑רֶץ וְיִֽשְׁתַּחֲו֥וּ לְ֝פָנֶ֗יךָ כָּֽל־מִשְׁפְּח֥וֹת גּוֹיִֽם”, ע”כ. בפירוש האלשיך על תהילים

לתוכן המלא »

צור קשר

מזכירות:

סגולת מרן החיד"א זצ"ל להרמת המזל

הגאון ראש המוסדות שליט”א ביחד עם עשרות תלמידי חכמים מופלגים יעשו עבורכם סגולת החיד”א להקמת המזל, בעת פתיחת ההיכל.

בחסדי ה’ רבים נושעו מעל הטבע!

השאירו את הפרטים ובע”ה נחזור אליכם

הרב והאברכים בפתיחת ארון קודש