חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
הרב דוד אוחיון - ברכת אברהם משיב כהלכה

ארץ השואל: ארצות הברית

שאלה

שלום וברכה

רציתי לשאול, האם בנאדם שיש לו חולי בבטן ומחמת זה לא יכול להתפלל,

האם הוא פטור מתפילה.

תשובה

שלום וברכה

אדם בריא בדרך כלל, שבאופן מקרי יש לו כעת חולי מעיים ומחמת כן אינו יכול לשמור עצמו בנקיות מצואה או הפחה, פטור מתפילה מחמת אונסו, אולם עליו להניח תפילין לזמן הקצר ביותר שיודע שיכול להעמיד עצמו בנקיות ואף בלא שיספיק לקרוא קריאת שמע עם תפילין, אלא יאמר רק פסוק שמע ישראל, וימשיך כמה שיצליח.

אמנם מי שיש לו חולי מעיים לזמן ארוך כתבו הפוסקים שיתפלל כרגיל ורק בזמן שמרגיש את יציאת הצואה יפסיק, וכל זמן שאינו מריח ריח רע אין לו לחשוש כלל ויתפלל כרגיל (ואם מריח רע יכול להעבירו ע”י ריח טוב) ולגבי תפילין ימעט בזמן הנחתם כלומר שיוציאם מיד לאחר שמונה עשרה.

מי שעבר ניתוח והוציאו המעי ומשם מתחבר לשקית פלסטיק שבה נמצא הצואה במקרה זה אין כל חשש ויכול אף להיות שליח ציבור להתפלל ולקרוא בתורה ככל אדם.

בברכה לרפואה שלמה במהרה לכל חולי ישראל

מקורות ונימוקים:

דין בריא החולה באופן מקרי במעיו, מבואר בשו”ע סימן ע”ו סעיף ה’ שצואה בפי הטבעת  אפי’ היא מכוסה אסור לקרות לדברי הכל ואף ההרהור אסור כמבואר במשנ”ב בסימן פ”ה ס”ק ט”ו בשם הפמ”ג. אמנם לגבי תפילין שהוא דאורייתא שמספיק להניחם זמן קצר, עליו להניחם לזמן קצר ובברכה.

אמנם לגבי מי שסובל מחולי מעיים תדיר כתבו הפוסקים מסברא ובכחא דהיתרא להתיר להתפלל כרגיל כל זמן שאינו מריח ריח רע.

כן כתב בשו”ת מנחת יצחק חלק ו’ סימן י”א וי”ב וכן כתב שו”ת דברי יציב חלק א’ סימן נד’ וכן פסק הגרש”ז אויערבך בהליכות שלמה פרק כ’ אות י”ד וכן פסק בשו”ת שבט הלוי חלק ג’ סימן י”ז וכן כתב בפסקי תשובות ובספר הלכה ברורה שם בשם גדולי האחרונים.

ולגבי מי שעבר ניתוח, ומחובר לשקית שם מתנקזים יציאותיו, כתב בשו”ת מנחת יצחק חלק י’ סימן ח’  להתיר בלא פקפוק כלל, היות ותוכן המעי יוצא החוצה לתוך השקית א”כ אין כאן צואה בפי טבעת שהוא חמיר טפי ואף אין כאן דין צואה על בשרו שהוא מחלוקת כיון שיוצא חוץ לבשרו ואינו נוגע בבשרו כלל אלא חשיב כצואה על בגד ובכה”ג הדין מפורש במשנ”ב ס”ק ט”ו וז”ל -“אבל כשהיא על בגדיו ומכוסה שרי לכולי עלמא”.

2 תגובות

  1. שלום רב כבוד הרב היקר! חייל בשטח או אדם שנקלע בחיים לאיזה סיטואציה שהגוף שלו לא נקי, צואה בפי הטבעת שזה וודאי לא אובססיה, ואין לו מים או נייר לנקות האם מותר לו להניח תפילין בלי ברכה ובלי להגיד שום פסוק רק בשביל לקיים את מצוות הנחת התפילין שהגוף שלו לא נקי? או שאותו יום לא יניח ויפסיד את המצווה?

    1. שלום וברכה
      במצב כזה עליו לנסות בכל דרך לדאוג לנקות את עצמו, אולם במצב כזה לא ניתן להניח תפילין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

בטח יעניין אתכם!

צור קשר

מזכירות:

סגולת מרן החיד"א זצ"ל להרמת המזל

הגאון ראש המוסדות שליט”א ביחד עם עשרות תלמידי חכמים מופלגים יעשו עבורכם סגולת החיד”א להקמת המזל, בעת פתיחת ההיכל.

בחסדי ה’ רבים נושעו מעל הטבע!

השאירו את הפרטים ובע”ה נחזור אליכם

הרב והאברכים בפתיחת ארון קודש