שאלה:
שלום כבוד הרב
אני יודעת שלא אוכלים דברים חריפים בראש השנה,
האם אני יכולה לשים פלפל חריף מעט במטבוחה, פשוט בלי הפלפל חריף, זה לא יוצא טעים מספיק.
תודה ושנה טובה.
תשובה:
אכן לסימן טוב נהגו שלא לאכול דברים חמוצים או חריפים בראש השנה.
אמנם אין זה אלא כאשר המאכל יוצא בסופו של דבר חריף או חמוץ, אבל פלפל חריף להטעים את המאכל, כאשר המאכל אינו יוצא בסוף מאכל חריף מותר.
לכן אם המטבוחה לא תצא בסוף חריפה, מותר לערב בה פלפל חריף לתוספת טעם.
בברכת שנה טובה ומתוקה.
מקורות ונימוקים:
כתב הרמ”א בהגהתו לשולחן ערוך או”ח סימן תקפ”ג ויש נוהגים לאכול תפוח מתוק בדבר ואומרים תתחדש עלינו שנה מתוקה. וכתב המשנה ברורה על כן יש נמנעים לבשל בראש השנה מיני תבשילים חמוצים, וכן כתב הפרי מגדים.
ויש הרוצים לחלק ולומר שאין המנהג להמנע אמור אלא במאכלים חמוצים, ולא בנוגע לאכילת מאכלים חריפים. אולם בספר חזון עובדיה ימים נוראים למרן רבי עובדיה יוסף זצ”ל בעמוד צ”ט כתב שהמנהג הוא בין לגבי מאכלים חמוצים בין לגבי מאכלים חריפים. וכך משמע גם מדברי ערוך השולחן דלהלן.
אמנם בנוגע לאכילת מאכל שאינו חריף, אלא שמוסיפים לו מעט חריף להטעימו. כבר כתב בספר ערוך השולחן או”ח סימן תקפ”ג סעיף ג’ בזה”ל:
ויש שאין מטבלין בחומץ ואין אוכלים דברים חמוצים בלילה ראשונה ולא דברים המרים, ואין בכלל זה פלפלין שנותנים למאכלים, כי הם מתקנים המאכל כמו דגים שא”א לאכלן בלא פלפלין, ע”כ.
וכן כתב בשו”ת אור לציון חלק ד’ פרק ג’ סעיף ב’ בביאורים, כי כל שמשתמשים במאכלים החריפים כתוספת למאכלים להטעימם ולהשביחם אין בכך כל חשש.