Question :
Bonjour Rav,
Je sais qu’on a l’habitude de ne pas consommer des aliments piquants à Roch Hachana.
Est-ce que je peux tout de même ajouter un peu de poivre dans ma Matbou’ha, sachant que sans le poivre, cela ne sortira pas suffisamment bon.
Merci beaucoup et Bonne année !
Réponse :
Effectivement, à Roch Hachana, on cherche à faire des choses qui soient un “bon signe” pour toute l’année. C’est pour cela que nous avons l’habitude de nous abstenir de manger des aliments piquants et acides.
Cependant, cela est vrai seulement si à la fin de notre préparation, le plat sera piquant ou acide. Mais si le poivre n’est que pour donner du gout au plat sans qu’il sortira piquant, cela est autorisé.
Vous avez donc le droit d’ajouter à votre Matbou’ha du poivre, si celui-ci n’est que pour agrémenter le plat et non pour qu’il soit relevé.
Je vous souhaite une bonne et douce année.
Références :
כתב הרמ”א בהגהתו לשולחן ערוך או”ח סימן תקפ”ג ויש נוהגים לאכול תפוח מתוק בדבר ואומרים תתחדש עלינו שנה מתוקה. וכתב המשנה ברורה על כן יש נמנעים לבשל בראש השנה מיני תבשילים חמוצים, וכן כתב הפרי מגדים.
ויש הרוצים לחלק ולומר שאין המנהג להמנע אמור אלא במאכלים חמוצים, ולא בנוגע לאכילת מאכלים חריפים. אולם בספר חזון עובדיה ימים נוראים למרן רבי עובדיה יוסף זצ”ל בעמוד צ”ט כתב שהמנהג הוא בין לגבי מאכלים חמוצים בין לגבי מאכלים חריפים. וכך משמע גם מדברי ערוך השולחן דלהלן.
אמנם בנוגע לאכילת מאכל שאינו חריף, אלא שמוסיפים לו מעט חריף להטעימו. כבר כתב בספר ערוך השולחן או”ח סימן תקפ”ג סעיף ג’ בזה”ל:
ויש שאין מטבלין בחומץ ואין אוכלים דברים חמוצים בלילה ראשונה ולא דברים המרים, ואין בכלל זה פלפלין שנותנים למאכלים, כי הם מתקנים המאכל כמו דגים שא”א לאכלן בלא פלפלין, ע”כ.
וכן כתב בשו”ת אור לציון חלק ד’ פרק ג’ סעיף ב’ בביאורים, כי כל שמשתמשים במאכלים החריפים כתוספת למאכלים להטעימם ולהשביחם אין בכך כל חשש.