שאלה:
יש לי בבית שני כיורים אבל מהכיור הבשרי יוצא מים חמים, האם אני יכול לשים מים חמים מהכיור הבשרי לתוך ספל חלבי?
תשובה:
מותר הדבר.
מקורות:
מכיון שבדרך כלל אין המים חמים בשיעור בכדי “שהיד סולדת בהם”, א”כ אין לאסור לא משום ניצוק ולא משום זיעה. שהרי מקור דין זיעה, מבואר בתשו’ הרא”ש (כלל כ סי’ כו) שזיעה היוצאת מהאוכלים חשובה כאוכל עצמו, והביא ראיות לכך מהמשניות במכשירין. וכ”כ בתשו’ הריב”ש (סי’ רנה), וכן מבואר בארחות חיים (סימן כג אות ו’), וכן פסקו הטשו”ע (יו”ד סי’ צב ס”ח) שמחבת של חלב שנתנו בכירה תחת קדרה של בשר, הזיעה עולה ונבלעת בקדרה ואוסרתה. וכ”כ הרמ”א (סי’ קח ס”א) דזיעת המאכל חשיב כמותו. וכ”כ הפרי חדש (סי’ קכב) דזיעה מתבשיל חשוב כגוף התבשיל ואפילו בדיעבד אסורה. וכ”כ אחרונים רבים, מ”מ הב”י (שם) הביא דברי המהרא”י דאם אין היס”ב בזיעה אינו אוסר, אלא אם כן הקדרה שלמעלה רותחת. וע”ע בכנה”ג (הב”ד בחי’ הגה’ על הטור) שעמד בזה. וע”כ למעשה יש להקל בזה בנד”ד שבדרך כלל רוב המים שבברז שבכירו המטבח אין משתמשים בו בחום זה. וגם אם לפעמים משתמשים אזלינן בתר רוב תשמישו וכמ”ש השו”ע (או”ח סי’ תנא, ויו”ד סי’ קכא).
ומטעם זה יש להקל גם מדין נצוק חיבור, דמבואר ברמ”א (סי’ קה ס”ג) דאין לערות לכתחילה שומן על נר דולק של חלב, אולם בדיעבד אין לאסור. ומכלי לכלי, ולא למאכל יש להקל בזה אפילו לכתחילה.