אשרכם על הרצון לשוב אל ה’ ולתקן את המעוות, וזה כשלעצמו מקרב אתכם להקב”ה במאוד מאוד.
שלבי חזרה בתשובה בסיסית על פגם העיניים והראות
ועכ”פ לפני התיקונים, יש לזכור שלושת הצעדים הבסיסיים של התשובה[1], והם:
- עזיבת החטא \ חרטה על העבר –אילו היתה יכול לחזור אחורה בזמן, לא היתה חוטא.
- וידוי – לומר בפה לפני הקב”ה: “אֲבָל חָטָאנוּ וְזָנִינוּ אַחַר לִבֵּנוּ וְעֵינֵינוּ”. [וקצת יותר מושלם בנוסח כזה: אָנָּא יהוה אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ. תָּבֹא לְפָנֶיךָ תְּפִלָּתֵנוּ. וְאַל תִּתְעַלַּם מַלְכֵּנוּ מִתְּחִנָּתֵנוּ. שֶׁאֵין אֲנַחְנוּ עַזֵּי פָנִים וּקְשֵׁי עֹרֶף לוֹמַר לְפָנֶיךָ יהוה אלהינו וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ, צַדִּיקִים אֲנַחְנוּ וְלֹא חָטָאנוּ. אֲבָל חָטָאנוּ. עָוִינוּ. פָּשַׁעְנוּ. אֲנַחְנוּ וַאֲבוֹתֵינוּ וְאַנְשֵׁי בֵיתֵנוּ: הִרְהַרְנוּ הִרְהוּרִים רָעִים. זָנִינוּ אַחַר לִבֵּנוּ וְעֵינֵינוּ. פָּגַמְנוּ בְּאוֹת בְּרִית קֹדֶשׁ. וְסַרְנוּ מִמִּצְוֹתֶיךָ וּמִמִּשְׁפָּטֶיךָ הַטּוֹבִים וְלֹא שָׁוָה לָנוּ. וְאַתָּה צַדִּיק עַל כָּל הַבָּא עָלֵינוּ. כִּי אֱמֶת עָשִׂיתָ. וַאֲנַחְנוּ הִרְשָׁעְנוּ].
- קבלה על העתיד – אתה מקבל על עצמך שלעולם לא תסתכל יותר (בכוונה) במראות אסורות. וגם אם אתה חושש שאולי תיפול שוב, אתה צודק שקיים חשש כזה כי סוף סוף העולם שלנו מלא בפריצות והאדם נתון בניסיונות כל הזמן, “כי שבע יפול צדיק וקם”, אבל אתה מבחינתך כעת לא נותן לזה “אישור” מראש, אתה מבחינתך מקבל על עצמך לא להיכשל עוד אף פעם. ואם עדיין קשה לך לקבל קבלה כזו, אז תתחיל לקבל מה שאתה כן יכול, להתחיל להתקדם לאט לאט בעוד התחזקות ועוד גדרים, מתוך שאיפה להגיע למצב שבעזרת ה’ לא תכשל יותר.
וכמובן שכדי להצליח ביישום ה”קבלה לעתיד”, חשוב מאוד להעמיד “גדרים” המסייעים להתרחק מניסיונות, והגדר ההכרחי בזה ביותר בימינו הוא התקנת סינון קפדני באינטרנט, ובכלל זה כמובן להישמע להוראת גדולי ישראל (ועל צבאם מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק”ל) שלא להשתמש כלל במכשירי סמארטפון למיניהם.
תיקונים לפגם העיניים והראות:
ועתה, לאחר התשובה הבסיסית כנ”ל, נוכל להציע ג”כ כמה תיקונים השווים לכל נפש (כלומר ללא תעניות וכדומה), לטהר מחדש את העיניים ולמחוק את כתמי העוון מעליהם בעזרת ה’ יתברך, ואלו הן:
- ילמד תורה במשך כל הלילה, באופן שעיניו מצטערות על שנשאר ער[2] (ועכ”פ יזהר לא להפסיד תפילת שחרית כהלכה). וטוב שיהיה לימודו בספר הזוהר הקדוש, מפני שלימוד ספר הזוהר מועיל לתיקון מידת היסוד[3].
- ילמד תורה לאור הלבנה[4].
- ידמיין על עצמו במחשבתו, שח”ו נתפס ע”י איזה כומר, והכומר מעמיד אותו בפני עשרה יהודים שמסתכלים עליו, ומאיים עליו שאם לא יעבוד עבודה זרה, שישרוף את שני עיניו ע”י ברזל רותח ח”ו, ויכווין שהוא מוכן לומר לכומר שישרוף את שני עיניו כדי לא לעבוד עבודה זרה, וידמיין איך שהכומר שורף את שני עיניו בנוכחות עשרה יהודים שרואים כל זה. ועל זה הדרך יכווין שמוכן למות על קידוש ה’, בין בסקילה בין בשריפה בין בהרג ובין בחנק. ומחשבות אלו (כשהם כנות) מטהרות את האדם מאוד מאוד[5], ויכול לחשוב על זה שוב ושוב מידי פעם, ובפרט ראוי לחושב על כך בעת אמירת קריאת שמע, וכן בעת שטובל במקווה.
- יתן פדיון תעניות כפי שעושים בשובבי”ם.
- להשתדל לעלות לספר תורה[6] (וטוב שיהיה לפחות פעם בחודש[7]). וכן יביט באותיות ספר התורה בעת “הקמת ספר תורה”[8], וטוב להסתכל במילה שמתחילה עם האות שבו מתחיל שמו וכן להביט בשם הוי”ה ברוך הוא.
- יסתכל בציציות[9].
- יסתכל בפני רבו[10].
- לבכות על העוון שפגם בעיניים, שע”י דמעות אלו מתקן פגם הראיה[11]. וכמו כן, יקרא תיקון חצות אחר חצות לילה ויבכה על גלות השכינה וחורבן בית המקדש[12]. ועל זה הדרך, לבכות על אדם כשר שנפטר, הוא תיקון לפגם העיניים[13].
- יתרגל תמיד להשפיל את עיניו, דאין זה רק דרך לא יכשל שוב אלא עצם זהירות זו שמשפיל את עיניו תמיד מועילה לו לתקן את חטא ראיות אסורות[14].
- הגאון המוקבל מוהר”ר סלמאן מוצפי זצ”ל תיקן סדר תיקון לפגם העיניים (והיא קריאת פסוקים וקטעי זוהר נבחרים), לאמרו על קבר רבי מתיא בן חרש, ונדפס בספרו שפתי צדיקים[15], ולעת עתה הדפיסו את הסדר באותיות גדולות ותלו אות ליד הקבר לכל החפץ לאמרו.
- “תשובת המשקל” היא הכפרה הטובה ביותר לכל חטא ועוון, ועל כן, מי שחטא בעוון ראיות אסורות, ישתדל לזכות את הרבנים להרחיק אותם מאינטרנט פרוץ ומכשירי סמארטפון האסורים, ואם לא יכול להשתדל בפועל, לכל הפחות יתפלל תמיד על עם ישראל שהקב”ה יערה עליהם רוח קדושה ממרום שישכילו כל עם הקודש להתרחק מהמכשירים הנ”ל.
וחשוב מאוד: אף פעם לא ליפול לייאוש, וגם אם חלילה יש נפילות, להתעלם מהנפילות כאילו לא היו דברים מעולם כלל, כדי להאזר חיל ולהתחיל שוב מאפס, ועם הזמן הנפילות יתרחקו אחת מהשניה, עד שבסוף יהיה גיבור הכובש את יצרו תמיד בעהי”ת, וכמו שכתבנו בנושאים אלו במאמר אחר.
בהצלחה!
מקורות:
[1] רמב”ם פרק ב’ מהלכות תשובה, הל’ ב’, וז”ל: “ומה היא התשובה הוא שיעזוב החוטא חטאו ויסירו ממחשבתו ויגמור בלבו שלא יעשהו עוד שנאמר יעזוב רשע דרכו וגו’, וכן יתנחם על שעבר שנאמר כי אחרי שובי נחמתי, ויעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא לעולם שנאמר ולא נאמר עוד אלהינו למעשה ידינו וגו’, וצריך להתודות בשפתיו ולומר עניינות אלו שגמר בלבו.” עכ”ל.
[2] ספר הישר לר”ת, וכידוע שגם מתפללים על כך להדיא בנוסח התפילה שתיקן של”ה ומרן החיד”א וכל קדושיו עמו בסיום ליל הלימוד בהושענא רבא וחג השבועות.
[3] יסוד יוסף בתיקוני החטא אות י”ג.
[4] הגאון בעל הבן איש חי זלה”ה בספרו כתר מלכות, וע”ע בכף החיים פלאג’י סי’ לה’ סע’ ד’, וראה נא מעניינו מה שכתבנו בזה בספרי הדל שפתי שושנים פרק י”א הערה ל”ג עיי”ש.
[5] וכמו שהבאנו במקום אחר מדברי רבינו האריז”ל, שע”י הכוונה למות על קידוש ה’ נחשב שזכה לתשובה שמגעת עד כסא הכבוד ונהפך לצדיק גמור, קחנו משם.
[6] יסוד יוסף בתיקוני החטא אות כ”ח.
[7] יסוד יוסף בתיקוני החטא אות ב’, ואע”פ ששם כתב כן לענין תיקון מידת היסוד באופן כללי, מ”מ עפ”י דבריו באות כ”ח כנ”ל נראה דה”ה לענין פגם הראות.
[8] מוהר”ר ששון שנדוך זלהה בספרו מזמור לאסף במוסר לקריאת ס”ת עמ’ קמ”ח בנדמ”ח.
[9] מוהר”ר אליהו מני זלה”ה בספר קרנות צדיק פרק ג’ אות ח”ן.
[10] ראשית חכמה שער הקדושה פ”ח.
[11] שערי תשובה לרבינו יונה ז”ל שער א’ אות ט”ו, ואורחות צדיקים שער התשובה.
[12] מוהר”ר אליהו מני זלה”ה בספר קרנות צדיק פרק ג’ אות ס”א.
[13] פלא יועץ ערך ראיה.
[14] עיין רבינו יונה שער א’ אות ל”ה, ראשית חכמה שער הקדושה פ”ח אות ט”ו, ספר חרדים מצות תשובה פרק א’, ועוד.
[15] סימן ק”ץ.