חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
לוגו משיב כהלכה

שאלה

לרגל החופשה בימי החנוכה, הילדים לא מעט “משועממים”, ורוצים ללכת לקרובי משפחה לראות סרטים וכדומה… נשמח לקבל רעיונות חילופיים – איך להעסיק את הילדים בימי הקור האלה, בצורה כשרה, ובכך נוכל להוריד אותם מתכנונים פחות רצויים?

תשובה

בראש ובראשונה יש לדעת שאתם כהורים ומחנכים, יש לכם את הזכות ואת הסמכות המלאה לקבוע לילדים שלא ללכת לרעות בשדות זרים, וכמו שאם הילדים היו מבקשים לעשות תעסוקה מסוכנת לגופם היתם מונעים מהם בלי לחשוב פעמיים, כך גם לענין סכנות רוחניות. אסור להגיע למצב שההורים מרגישים מחוסרי אונים מול הילדים מוכרחים לחפש להם תעסוקת תחלופה כדי להרגיש שיש להם את הזכות למנוע מהם את התעסוקה הבלתי רצויה. אבל, לאחר שאתם קובעים שאינו מקובל עליכם ללכת לראות סרטים, אפשר גם כן, בתור התחשבות בילדים ולא מתוך מקום של חוסר אונים, להציע להם רעיונות לתעסוקה אחרת.

ולגופו של ענין, בעיקרון מיזם “משיב כהלכה” הוא מיזם להשיב תשובות הלכתיות, ומתסעף גם לשאולות בחינוך ילדים, ואין מתחום המיזם להציע רעיונות לפעילויות. אבל בכל זאת נשות הרבנים המשיבים נעתרו לבקשת המערכת להציע מגוון רעיונות לפעילויות לילדים בימי החנוכה, שיכולות להתאים לכל גיל ולשלב גם ערכים חינוכיים, יצירתיות וכיף. והרי הם לפניכם:

1. חידוני תורה על חנוכה

חנוכיה
חנוכיה – מנורה, במנהרות הכותל המערבי

חידונים הם דרך מהנה לעודד למידה תורנית:

  • חידון ידע: הכינו שאלות על סיפורי חנוכה מהמקורות, כמו נס פך השמן, מלחמת מתתיהו הכהן הגדול ובניו הצדיקים נגד היוונים, או אפי’ שאלות (מותאומת גיל) בהלכות חנוכה כגון מצוות הדלקת הנרות. לדוגמה:
    • מה היו שלושת הגזירות העיקריות שגזרו היוונים נגד היהודים?
    • איך קראו לבנים של מתייהו הכהן הגדול?
    • מה המקור למנהג לשחק בסבבונים? ומה מסמלים האותיות הכתובות עליו?
  • משחק “מי אני?” תורני: הילדים מקבלים רמזים על דמויות מהסיפור, כמו יהודה המכבי או אנטיוכוס, וצריכים לנחש במי מדובר.

2. סדנאות יצירה ברוח החנוכה

סדנאות יצירה הן דרך נפלאה להפעיל את הילדים ולפתח את הדמיון שלהם:

פח שמן סביבון חנוכיה - חנוכה

  • יצירת חנוכיות ביתיות: ניתן להשתמש בחומרים זמינים כמו חימר, עץ, פקקי בקבוקים, או קרטון, וליצור חנוכיות צבעוניות ומיוחדות. הילדים יכולים לעצב, לצבוע ולהדביק בהתאם לדמיונם.
  • עיצוב סביבונים: קנו סביבונים פשוטים מעץ או פלסטיק והציעו לילדים לצבוע ולעטר אותם. אפשר גם ליצור סביבונים מנייר קרטון או חומרים ממוחזרים.

3. סדנת לימוד על נס חנוכה

  • “ריכוז” כמו בגן, אפשר גם בבית!: שבו עם הילדים ולמדו יחד מקורות מהגמרא (שבת דף כ”א ע”ב) על נס פך השמן ומצוות הדלקת הנרות. ואם נשמע טיפה “כבד” אז אפשר לעשות כן עם ספר יוסיפון או עם “מגילת אנטיוכוס“. ניתן להתאים את השפה לגיל הילדים ולהדגיש ערכים כמו אמונה וחשיבות לימוד התורה.
  • ועל זה הדרך, לימוד הלכתי: למדו עם הילדים הלכות הדלקת נרות: מהי כמות השמן הנדרשת, היכן נכון להניח את החנוכיה, ומהי הדרך המהודרת ביותר לקיים את המצווה.
  • יצירת “ספר חנוכה”: כל ילד מכין עמוד המציג רעיון שהוא למד על החג – אפשר לשלב טקסטים, ציורים וסמלים. בסיום, מחברים את העמודים לספר משפחתי או כיתתי.

4. סדנת פיוטים ושירים

  • כינור עם תוים של שירלימוד פיוטי חנוכה: תשבו עם הילדים, ובפרט לאחר הדלקת הנרות, לשיר ברוגע ובשמחה את הפיוטים המיוחדים לחג החנוכה, כגון “מעוז צור”, “יה הצל יונה”, “מלכי אשאל”, “היכלו היכלו”. אם הם לא מכירים את הפיוטים, תלמדו אותם, זו תעסוקה נפלאה. פיוטים אלו אפשר לשמוע בדיסק “שירת המועדים” של הרב עבוד הי”ו.
  • לימוד תוכן הפיוטים: למדו עם הילדים את המילים של הפיוטים העמוקים כמו “מעוז צור”, או אפילו ה”הלל“. הסבירו את משמעות המילים ואת הרקע ההיסטורי של הפיוטים.
  • כתיבת פיוט חדש: אתגרו את הילדים לכתוב מילים חדשות לשירי חנוכה לפי מנגינות מוכרות, ואח”כ גם להקליט אותם!

5. הכנת משחקי למידה בנושא חנוכה

  • תפזורת תורנית: הכינו תפזורת עם מילים שקשורות לחג, כמו: “שמן”, “חשמונאים”, “נס”, “אור”, ו”הלל”. אתגרו את הילדים להכין בעצמם את התפזורות, וכל אח יתכבד לעשות את התפזורת של אחיו.
  • חידת צופן: צרו כתב חידה או חידה מוצפנת על נושא חנוכה, שבה הילדים צריכים לפתור שאלות כדי לגלות את “פך השמן הנסתר”.
  • מעגל אור: תשבו עם הילדים בחדר טיפה חשוך (לא מפחיד) עם פנסים, ושוחחו עם הילדים על המשמעות הסמלית של האור בתורה וביהדות, איך ש”מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך”, וכיצד כל ילד יכול “להדליק אור” בחייו היומיום… שכל אחד ייצא עם קבלה טובה בעזרת ה’.

 6. יצירת יומני תודה ותפילה

חנוכה הוא חג של הודיה לה’, כמו שאנו אומרים בנוסח “ועל הנסים” שקבעו את הימים האלו “להודות ולהלל”, וזו הזדמנות לעודד את הילדים להביע את תחושותיהם:

  • יומן תודה: בקשו מהילדים לכתוב בכל יום דבר אחד שהם מודים עליו – משהו אישי או משפחתי.
  • תפילת חנוכה: הילדים יכולים לחבר תפילות אישיות בהשראת “על הנסים” ולהתפלל יחד.

7. ביקור בקברות צדיקים הקשורים לחנוכה (אם אתם לא כהנים)

  • קבר שמואל הנביא, שבמקום הזה התפללו החשמונאים לפני שיצאו למלחמה.
  • קבר רבי שמעון הצדיק כהן גדול, שבדרך נס נכנע בפניו מלך היוונים הגדול אלקסנדרוס מוקדון.
  • קבר החשמונאים סמוך למודיעין.

יצויין שאין להתייחס לקברות הצדיקים כ”טיול”, אלא כיום תפילה בכובד ראש. אבל סוף סוף יש בזה יציאה מהנה ומעניינת.

חנוכיה בקבר שמואל הנביא
חנוכיה מול קבר שמואל הנביא

 8. משחקים ופעילויות פשוטות יותר

אם מדובר בפעוטות, והתכנים שהזכרנו לעיל “כבדים” מדי בשבילם, אז ישנם רעיונות פשוטים וקללים יותר:

  • לשחק עם סביבונים! כמה פשוט ככה מתאים לימי החנוכה. אפשר לעשות מזה גם תחרות בין הילדים, לקחת “סטופר” ולבדוק מי מצליח לסובב במשך הכי הרבה זמן.
  • חיפוש פך השמן: החביאו בקבוק פלסטיק קטן (סגור היטב) עם שמן זית, והזמינו את הילדים לחפש את פך השמן.
  • משחקי זיכרון: ניתן להכין משחקי זיכרון ביתיים עם תמונות של סמלי החג כמו סביבונים, סופגניות וחנוכיות.

9. בישול ואפייה משותפת של מאכלי חנוכה

סופגניות - חנוכהאין כמו אוכל כדי לחבר בין ילדים והורים, ובחנוכה יש שפע של מאכלים מסורתיים:

  • הכנת סופגניות: בחרו מתכון פשוט שמותאם לילדים, ותנו להם לעזור בלישת הבצק, מילוי בריבה או שוקולד, ופיזור אבקת הסוכר. וזכרו! אם אתם מכינים “סופגניות בריאות” ללא טיגון בשמן עמוק, והכנתם בצק העולה על משקל מקילו ושש מאות גרם, יש להפריש חלה. (ואולם יש לדעת שהמנהג לאכול סופגניות בחנוכה הוא מחמת שמכינים אותם עם “שמן”, זכר לנס פך השמן, אז ב”סופגניות בריאות” קצת איבדנו את הענין…). ואם אתם מכנים סופגניות חלביות, מבחינת הלכתית צריך שתהיה על הסופגניה סימן (כגון ריבת חלב) שמצביעה על כך שהיא חלבית, או לחילופין אפשר להכין כמות קטנה הנאכלת באותו ערב ולא נשאר למחרת. ושימו לב: על הסופגניות מברכים “בורא מיני מזונות”, וברכה אחרונה “על המחיה”.
  • לביבות יצירתיות: הכינו לביבות מתפוחי אדמה, או אפילו בטטה, ותנו לילדים לעצב צורות בעזרת תבניות מיוחדות.
  • שוקולד סביבונים: השתמשו בתבניות בצורת סביבון, הכינו שוקולד מומס ותנו לילדים לקשט עם סוכריות צבעוניות. אפשר גם להכין בצורת מטבע כ”דמי חנוכה”.

10. פעילויות התנדבותיות ומשמעותיות

ילד מעניק סופגניה לקשיש בחנוכה חנוכה הוא זמן שאנשים מחפשים את החום של משפחה, ולא לכולם יש אפשרות כזו… וזוהי הזדמנות ללמד את הילדים ערכים חשובים:

  • הדלקת נרות עם קהילה: הצטרפו להדלקת נרות בבית אבות, בית חולים או מרכז קהילתי, והוסיפו מוזיקה או מה שביכולתכם לשמח את המשתתפים.
  • חלוקת סופגניות: הכינו יחד סופגניות ותרמו אותן לשכנים, לקשישים או למשפחות נזקקות.

11. טיולים חינוכיים על רקע מהות ימי החנוכה

בחנוכה בעצם חוגגים את “חנוכת המזבח” – שזכו לטהר מחדש את בית המקדש, ולחזור להקרבת הקרבנות, כאשר גולת הכותרת היתה הדלקת המנורה אשר בה התרחשה הנס הידוע. לרוח דברים אלו ניתן להציע כמה טיולים מותאים:

  • ביקור ב”מכון המקדש” בעיר העתיקה, בו מוצגים כל הכלים שהיו בבית המקדש עם כל ההסבר על הפרטים ההלכתיים, ובכללם המנורה. (המקום מקורה – מתאים לימים גשומים כפי שמצוי בחנוכה).
  • הכותל המערבי, מנהרות הכותל, ומנורת הזהב המוצגת מול בית הכנסת החורבה – שיירי בית מקדשנו הינו המקום המתאים ביותר לזכור את המקדש (כמובן אין לבוא לכותל המערבי בתור טיול, אלא לשפוך שיח לפני הקב”ה שיבנה לנו את הבית המקדש ע”י משיח בן דוד, ויעשה לנו נסים ונפלאות כשם שעשה בימים ההם בזמן הזה). יצויין, שגם בימי החנוכה, ראוי לעשות קריעה בכותל המערבי, אם לא היו שם יותר מ-30 יום. וכמו כן אפשר להגיע למרכז העיר העתיקה, לבית הכסת החורבה, אשר מולו מוצגת מנורה כפי שהיתה בזמן בית המקדש, עם “כפתורים ופרחים” ושאר הפרטים של המנורה, ומי שיעשה קצת שיעורי בית בנושא יכול להסביר לילדים את כל הנושא בהרחבה.

ימי החנוכה הם הזדמנות נפלאה לקרב בין בני המשפחה וליהנות מזמן איכות מלא ביצירתיות, ערכים והנאה. בעזרת מעט תכנון, תוכלו להעניק לילדים חוויות בלתי נשכחות ולשלב ערכים תורניים עם חוויות חדשות. חג חנוכה שמח!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

מדריך למתגייר

מבוא רבים הם החפצים להצטרף לעם היהודי, אולם מעטים הם המצליחים לעבור את מסלול הגיור. הואיל ולא כל המעוניינים להתגייר

לתוכן המלא »

רעיונות לתעסוקה כשרה לילדים בחנוכה – פעילויות ותוכניות

צור קשר

מזכירות: