שאלה

שלום הרב, רצינו לשאול כך:

קבלן בנה את הבניין לפני כ 25 שנה וסידר את המנהול של ביוב הבניין בחצר האחורית של הבניין, ומכר את מיקום החצר לדייר דירה מספר 1.

במהלך השנים הדירה עברה בעלויות שונות, ולפני כ 15 שנה, אחד מבעלי הדירה ריצף את החצר וכיסה את הביובים עם ריצוף.

עכשיו נוצר במקום סתימה ואינסטלטור בא לחפש את מיקום הביוב ולתקנו, העלות של החיפוש והאיתור היה כ – 2,000 שקל, והתיקון להניח ריצוף מחדש עלה עוד 3,000 שקל

השכנים טוענים, שהם לא שינו את מיקום הביוב וגם לא הניחו את הריצוף בחצר. כמו”כ גם טוענים שבשעתו גם נאמר ע”י כמה מהשכנים לבעל הדירה שגר בדירה 1 שזה יגרום לבעיות רבות אם הוא ירצף. כמובן שרק בעלי הדירה של דירה 1 בקומה ראשונה יכלו להיכנס ולבצע שיפוצים ושינויים בחצר, החצר הינה חצר פרטית! ומעולם השכנים לא יכלו להכנס לחצר וגם כיום לא יכולים להכנס לחצר, וזה נעשה רק על ידי אחד מבעלי הדירה שהיה גר או גר בדירה שהחצר נמצא.

מי צריך לשאת בתשלום האיתור והחזרת הריצוף מעל הביוב שבחצר הפרטית?

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

הדבר ידוע שלא ניתן לפסוק בדיני ממונות בלא לשמוע שני צדדים, אולם שלא בדרך פסיקה אלא כתשובה לשאלה הלכתית, התשובה היא כך:

ככל שהדבר ברור שבעל הדירה שברשותו החצר ריצף את החצר וכיסה את מנהול הביוב, למרות שידע מכך, עליו לשאת בתשלום איתור מנהול הביוב. הואיל וחובתו של כל בעל דירה פרטית, לאפשר גישה לפתחי הביקורת של מערכות הביוב של הבית המשותף.

לעניין תשלום עבור החזרת הריצוף לאחר פתיחתו לאיתור ותיקון הנזילה, אין חובת השכנים לשלם על כך, כי מבחינתם עצם הריצוף על המנהול הוא בניגוד להסכמתם, בפרט אם הודיעו לבעל החצר על כך מתחילה. לכן אם ירצה השכן להחזיר את הריצוף יעשה זאת על חשבונו, וכמובן השכנים יכולים לדרוש ממנו שלא יכסה את המנהול בצורה שלא ניתנת לאיתור ופתיחה במקרה הצורך.

בברכה

הרב דוד אוחיון

מקורות ונימוקים:

שיעבוד הדיירים להוצאות תיקון ליקויים בבית המשותף

במשנה בב”ב דף ז’: איתא, כופין אותו לבנות בית שער ודלת לחצר רבן שמעון בן גמליאל אומר לא כל החצרות ראויות לבית שער. מחלוקתם של רבנן ורבן שמעון בן גמליאל מבוארים בגמרא שם, שלדעת רשב”ג חצר הסמוכה לרשות הרבים ראויה לבית שער ושאינה סמוכה לרשות הרבים אינה ראויה לבית שער, ואילו לדעת רבנן זמנין דדחקי בני רשות הרבים ועיילי ואתו.

לעניין הלכה פסק השו”ע חו”מ סימן קס”א סעיף א’ בזה”ל:

בני חצר כופין זה את זה לבנות דלת ובית שער לחצר. וכן כל הדברים שהחצר צריך להם  צורך גדול, או הדברים שנהגו בני המדינה לעשותם. אבל שאר הדברים, כגון ציור וכיור, אינו כופהו.

מדברי השו”ע הללו למדים אנו שכל הדברים הנהוגים בקרב הבתים המשותפים, חובת כלל הדיירים להשתתף בתיקון ובהוצאות הבית המשותף, על כן חובת כל דייר להשתתף בתיקון צינור ביוב ראשי של הרכוש המשותף.

מנהג המדינה הוא הקובע מהם ההוצאות שנהוג להוציא על תיקונים והוספות בבית המשותף, כפי שמורה לשון השו”ע שכתב “או הדברים שנהגו בני המדינה לעשותם”. בנידון פתיחת בור ביוב, אין ספק שעל פי מנהג המדינה, כלל הדיירים צריכים להשתתף בו. אכן אף בלא זה, הדבר ברור הוא שהוא חובת כלל הדיירים, הואיל והוא תחת ההגדרה של צורך גדול של כלל הדיירים, וכתב השו”ע שכל הדברים שהחצר צריך להם צורך גדול, בני החצר כופין זה את זה לעשותם.

מנהג המדינה בזה הוא כפי הוראות החוק האזרחי בחוק המקרקעין, תשכ”ט-1969, שם נקבע כי האחריות לטיפול בסתימות ביוב בבניין משותף מוטלת על וועד הבית והאחריות לתשלום מוטלת על כלל הדיירים. סעיף 58 לחוק קובע כי כל בעלי הדירות חייבים להשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה של הרכוש המשותף, כולל מערכת הביוב.

שיעבוד כל דייר לאפשר נגישות לפתחי ביקורת של מערכות הבית המשותף

על פי המנהג ישנה גם חובה להשאיר פתחי ביקורת נגישים וגלויים, למטרת אפשרות פתיחת סתימות ובעיות ככל שיווצרו. לפיכך שכן המכסה את פתח הביקורת, מלבד שפעל בצורה שאיננה מותרת וראויה, לוקח בכך אחריות על עצמו שככל שיווצר צורך באיתור פתח הביקורת ופתיחתו, יאלץ לשלם את ההוצאות שנגרמו מכך מכיסו. למעט מקרה בו הסכימו לו השכנים לכסות את פתח הביקורת. לפיכך בנידון המקרה שלפנינו בו לא הסכימו לו השכנים לכסות את בור הביוב, וכפי הנתונים שנכתבו בשאלה, אף מחו בו ואמרו לו שלא לכסות, וודאי שהמכסה לוקח על עצמו את מלוא האחריות על הנזק שיגרם מכיסוי פתח הביקורת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: