הרב מאיר פנחסי

שאלה

בסדר העבודה תקנו כמה כריעות לציבור, והוא כמובא כבר במשנה (יומא פרק ו) בא לו אצל שעיר המשתלח וסומך שתי ידיו עליו ומתוודה, וכך היה אומר אנא השם עוו פשעו חטאו לפניך עמך בית ישראל, אנא בשם כפר נא לעונות ולפשעים ולחטאים שעוו ושפשעו ושחטאו לפניך עמך בית ישראל, ככתוב בתורת משה עבדך לאמר (ויקרא טז) “כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם מכל חטאתיכם לפני ה’, תטהרו“, והכהנים והעם העומדים בעזרה כשהיו שומעים שם המפורש שהוא יוצא מפי כהן גדול היו כורעים ומשתחוים ונופלים על פניהם ואומרים “ברוך שם כבוד מלכותו, לעולם ועד“.

אולם בסדר העבודה נהגו היום שהש”ץ אומר הכל, כך: כפר נא לעונות … שנאמר “כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם מכל חטאתיכם לפני ה’, [בלא תיבת “תטהרו” וממשיך לומר] והכהנים והעם העומדים בעזרה כשהיו שומעים וכו’. ואף הוא היה מתכוון לגמור את השם כנגד המברכים [וכאן מסיים את הפסוק] ואומר “תטהרו“.

וקשה הוא בעיני דקי”ל ‘כל פסוק דלא פסקו משה לא פסקינן‘! ובפרט שמדובר על שם קדוש מאד שמכפר עוונותינו, וכיצד נפשע בו ח”ו?

ויותר היה נראה שהיתה כאן הערה ‘לסומך[3] לומר את החלק: והכהנים והעם העומדים בעזרה וכו’… היו כורעים ומשתחוים ואומרים: בשכמל”ו, ואף הוא היה מתכוון לגמור את השם כנגד המברכים ואומר… [וכאן היה הש”ץ משלים את הפסוק]: “תטהרו“! מבלי להפסיק בפסוק, ומשני טעמים:

  1. שבמציאות באמת כך היה במקדש! שהכהן היה אומר את כל הפסוק ומאריך בסילודין ‘בכוונת השם המפורש’, ותוך כדי כך היו הציבור אומרים את השבח בשכמל”ו, בדיוק כמו שתקנו לנו לומר ‘ברוך הוא וברוך שמו’ בכל שמיעת שם השם (כך מבואר במפרשים שם).
  2. ועוד, שבאמת כך הוא הנוסח במשנה: אנא בשם כפר נא לעונות… (ויקרא טז) “כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם מכל חטאתיכם לפני ה’ תטהרו” [ואח”כ שנו] והכהנים והעם העומדים בעזרה כשהיו.

לכן צ”ע בכל זה בנוסחאות הקדמונים, או באחד מן הפוסקים אם דיבר בזה, ואם אפשר לתקן, לא נראה שיש בזה פסול שהסומך יאמר ‘והכהנים והעם’, שהרי סוף סוף מדובר על איזה פיוט נאה שמתאר את סדר העבודה, ואין ראוי להפסיק פסוק כה נורא.

תשובה

כל שהוא דרך תפלה ובקשה אין בכך את החשש של פסוק דלא פסק משה, ועל כן אין בכך בית מיחוש. ואין לערער אחר מנהגן של ישראל.

 

מקורות ונימוקים:

הערה יפה היא.
והנה לאחר התבוננות יש ליישב שפיר מנהג ישראל תורה שהובא כבר בראשונים, ראה בראבי”ה ח”ב (יומא סימן תקל), וכן כתב הסמ”ג (עשין רט), ובאור זרוע ח”ב (אות רפא), וחלילה לגעת או לשנות ורשאי שפיר הש”ץ לאומרו ולא הסומך, ואכתוב בקצרה לחכם שכמותו.
 כבר הנשמת אדם (כלל ה’ אות ב’), נתעורר על מ”ש במוסף ר”ה “ה’ צבאות יגן עליהם”, והוא חצי פסוק (בזכריה פרק ט’), ותירץ דדרך תפלה מותר ע”ש. וכן כתב הרב בן איש חי בשו”ת רב פעלים ח”א (חאו”ח סי’ יא) על פסוק “תפול עליהם אימתה” שאומרים בברכת הלבנה עד ידמו כאבן, והוא חצי פסוק. ויישב שאומרים אותו דרך תחנה ובקשה, ולכן לא קפדינן בהכי.
 והוא הדין בנידון דידן שאינו אלא דרך תפילה ותחינה זכר למעשה עבודת הכהן הגדול ואנו אומרים סדר עבודתו כיצד היה עושה ‘ונשלמה פרים שפתנו’ , ע”כ אין בכך כל מיחוש.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: