הרב אליהו בחבוט ברכת אברהם משיב כהלכה

שאלה

יש לי ספק בכוונת הרב שכתב בחזו”ע (א”ת עמ’ קג:): טוב לנהוג כמו שעשו רבני ירושלים להתפלל מנחה בעשרה בטבת בעוד היום גדול וכו’, האם כפשוטו בעוד היום גדול ואפילו מנחה גדולה, או הכוונה מפלג המנחה, שהדעת נוטה לפלג המנחה וכמו שפירש בעצמו לפנ”כ בכיוצא בזה, ועוד, שהרי הוא תופס שמנחה גדולה אין זה לכתחלה, אלא א”כ אתה יודע שבסוף ימיו הדר ביה לענין מנחה גדולה דשרי לכתחלה?

תשובה

שלמא רבא מן שמיא. לפענ”ד דעתו של מרן מוהרע”י זלה”ה, שכל שהוא יותר מחצי שעה לפני השקיעה, נחשב כ”בעוד היום גדול” לענין זה.

מקורות:

לפקצ”ד יש רגליים לדבר לומר שמרן רבינו עובדיה יוסף זלה”ה קורא ל”בעוד יום גדול” כל שהוא יותר מחצי שעה לפני השקיעה, כפי שניכר בהליכות עולם ח”א ריש עמ’ רכ”ג, וז”ל: “ואם התפללו מנחה בעוד היום גדול, לכתחלה לא יעלו הכהנים לדוכן כל שהוא קודם חצי שעה לפני השקיעה” עכ”ל הזהב, ודו”ק. וכך מסתבר, דקפידת חכמי ירושלים היא שלא תהיה מנחה של עשרה בטבת “סמוכה” לשבת, מפני כבודו של השבת, וכל שהוא יותר מחצי שעה – לאו “סמוך” מקרי, ואין הכרח מצד הסברא לומר שיש צורך להרחיק דוקא מלפני פלג המנחה. ואע”פ שאין ראיה לדבר, עפ”י רוב דרכו של מרן הגרע”י לפרט היטב את ההלכה, כך שאילו היה מצריך דוקא מנחה גדולה היה כותב “מנחה גדולה” שהוא גדר ברור וקצר ופשוט ולא היה נצרך להשאיר בגדר “בעוד יום גדול”. וכל שכן שתפילת מנחה גדולה ביום תענית שבלא”ה לא אוכלים סעודת צהריים אינו לכתחילה לפי מה שהעלה מרן מלכא מוהרע”י זיע”א. כנלע”ד הגם שאין לאל ידינו אות ומופת שאין עליו תשובה בענין זה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: