חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Country: ישראל

שאלה

לכבוד הרב אוחיון שליט”א

ברצוני לבקש את חוות דעתו של הרב באיזה ענין בהלכות שכנים הנוגע אלי.

מזה כמה שנים שכני הגר לידי בקומה החל להניח כל מיני חפצים כגון ספרים, ארגזים וכדו’ בשטח הלובי המשותף שלנו. בתקופה הראשונה היה מדובר בשטח קטן בסמוך לפתחו, אך עם הזמן הצטברו עוד ועוד חפצים, עד כדי כך שהמעבר לחדר המדרגות (דלת אש) כבר נחסם חלקית וכבר אינו נח למעבר. הדבר מקשה בקביעות על המעבר הרגיל, ובפרט כשבאים להעביר חפצים גדולים. למעשה, הלובי ממש הפך ממש למחסן, וגורם להרבה עוגמת נפש לי ולמשפחתי. ברצוני להחזירו למצב סביר ככל האפשר.

ניסיתי לפנות אל השכן בדרכי נועם מספר פעמים ובכמה הזדמנויות התרשמתי שהוא סבור ש”זכותו” להניח בקביעות את כל מה שירצה במקטע הלובי הסמוך לדלתו, כאשר בפועל חפציו מתפרסים כמעט לכל אורך המסדרון המוביל אל חדר המדרגות, ואף בצד המעלית בלובי עצמו נאגרו חפצים רבים, למרות שמקומות אלו הם מיועדים למקום מעבר משותף של שננו, מה שמעורר בי חשש שאולי שהוא רואה בשטחים המשותפים הללו כמעין שטח פרטי שלו בגלל שהם בחצי של הלובי הקרוב יותר לפתח שלו. לפני כשנה ביקשתי ממנו דרך המייל לפנות את חפציו, ואף הצעתי לעזור לו בכך באם הדבר קשה עליו, אולם למרות שענה שיטפל בעניין ויזיז בעצמו את הדברים בקרוב, בפועל לא נעשה דבר עד היום, הכל עדיין עומד שם, ואף מצטברים שם עוד דברים מידי יום/שבוע שיישארו שם בקביעות באם הדבר יהיה תלוי בו.

לאור זאת, אבקש את הדרכת והכוונת הרב בכמה נקודות:

א. מהן זכויותיו ההלכתיות של שכני להציב את חפציו בשטחים הללו באופן קבוע? (בכוונתי להציג לו את הדברים בתקווה שיסכים להתנהל על פיהם ולהזיז מעצמו את החפצים, בהיותו בן תורה-מאנ”ש.)

ב. באלו צעדים מותר לי לנקוט באם שכני לא יהיה מוכן לפנות את חפציו מרצונו, והאם עליי לחשוש מפני צעקות או קללות מצדו במידה ואנקוט באותם צעדים?

ג. האם זה שיש לשכן איזה תלונה עלי (כגון שהילדים שלי מלכלכים שם מדי פעם או שנשארו שם חפצים שלי בטעות או באופן זמני למעבר החוצה) יכול למעט מחובתו להזיז את הדברים (באם יש חובה כזאת וכנ”ל)

ד. האם זה שהשכן הוא מושתל כליה מלפני כמה שנים יכול למעט מחובתו זו (באם יש וכנ”ל), ובפרט שהלא יש ביכולתו לשכור פועל וכדו’ שיזיז את הדברים בשבילו.

חשוב לי להבהיר שאין לי שום כוונה להיכנס לעימות או למחלוקת עם שכני. אינני בא ממקום של כעס או עצבים, אלא מנסה לפעול בדרכי שלום ככל האפשר, ואף דחיתי את הטיפול בנושא זמן רב כדי לחפש פתרון בדרכי נועם ללא כפייה או מריבה, אלא באופן נעים וללא כוחניות או ריב חס וחלילה.

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

כפי שידוע, לא ניתן לפסוק בדיני ממונות בלי לשמוע שני צדדים, אולם כתשובה לשאלה הלכתית, בלא לפסוק בין שני צדדים, אך ורק כדי לדעת מהי דעת ההלכה בנידון זה, תשובתי היא כדלהלן.

שטח הלובי בבניין משותף הינו רכוש משותף לכלל דיירי הבניין, ואינו רכוש פרטי של אף דייר. הבעלות על שטח הלובי ניתנת לבדיקה בצורה פשוטה בתשריט הבית המשותף, שם מסומן בדרך כלל הבעלות על כל שטח בבניין המשותף.

גם אם לא מסומן שטח הלובי בתשריט הבית המשותף כרכוש משותף, על פי סעיף 52 לחוק בתים משותפים, כל שטח שאיננו מוצמד לאחד הדירות, הרי הוא רכוש משותף לכלל דיירי הבניין, הואיל והגדרת הרכוש המשותף היא הגדרה שייורית.

את סוג השימושים שניתן לעשות ברכוש המשותף, קובעים אך ורק דיירי הבניין על פי החלטת הרוב, כמו כן וועד הבית שהתמנה על ידי רוב הדיירים מוסמך לקבל החלטות בעניין זה ככל שהוסמך לכך על ידי רוב דיירי הבניין.

לפיכך ככל שהחליט וועד הבית שאין רשות להניח חפצים אישיים מהסוג ומהכמות שמניח השכן בלובי הבניין, אסור לו להניח חפצים אלו בשטח הרכוש המשותף.

על פי ההלכה אדם המניח את חפציו האישיים בניגוד להסכמת בעלי השטח, הרשות בידי בעלי השטח לפנות את החפצים לאשפה, לאחר הודעה מוקדמת. יתר על כן הרשות בידי בעלי השטח להזמין פועלים לפנות את החפצים לאשפה ולשלם את שכר הפועלים על ידי מכירת החפצים המפונים.

אשר על כן, בנידון השאלה מומלץ שוועד הבית יפרסם מודעה מסודרת בה יקבע מהם החפצים אשר ניתן להניח ברכוש המשותף ובאלו מקומות ניתן להניחם, ויוסיף כי חפצים המונחים ברכוש המשותף מעבר למפורט, אם לא יפונו עד לתאריך כך וכך יפונו לאשפה.

מיותר לציין שלמרות שאין היתר לאף שכן ללכלך את הרכוש המשותף, אולם אין עוולה אחת מתירה לעשות עוולה אחרת.

כמו כן טענות של עבר רפואי גם הם אינן מצדיקות שימוש שלא כדין ברכוש משותף, אם כי ראוי להתחשב במגבלות הגופניות ולתת אפשרות ריאלית לשכן לפנות את חפציו לפי יכולתו ובהתאם למגבלותיו.

אין האמור אלא מעיקר הדין, אך וודאי שקודם לכל פעולה על פי עיקר הדין יש למצות את הדרכים להגיע להסכמות בצורה שהיא לפנים משורת הדין.

בברכה

הרב דוד אוחיון

מקורות ונימוקים:

שטח בבניין שאינו מוצמד לדירה – הינו רכוש משותף של כלל הדיירים

על פי החוק וגם על פי דין התורה, זכויותיו של כל דייר מכלל הדיירים בבניין דירות משותף, נקבעות כפי המופיע בנסח הטאבו. שכן על דעת כן רכשו הדיירים את הדירה בבניין, ובדרך כלל, כך גם מופיע במפורש בחוזה הרכישה של הקונים מול הקבלן, שהדירה הנרכשת היא לפי המופיע בנסח הטאבו.

בימינו שטח כל דירה מופיע בצורה מסודרת בתשריט הבית המשותף, שם מסומן מה צמוד לדירה שבבעלות כל דייר, ומהו רכוש משותף של כלל הדיירים בבניין.

מעבר לכך על פי סעיף 52 לחוק בתים משותפים, הגדרת הרכוש המשותף, היא הגדרה ‘שיורית’. כלומר כל שטח שאיננו מסומן בטאבו כדירה פרטית, והינו בגבולות החלקה, הרי הוא רכוש משותף. לפיכך גם אם לא מופיע שטח הלובי כשטח משותף, עצם זה שאיננו מוצמד לשום דירה, מגדיר אותו ממילא כשטח שהוא רכוש משותף.

רוב הדיירים הם המוסמכים להחליט מהם החפצים שניתן להניח ברכוש המשותף

בנוגע לדייר המניח את חפציו הפרטיים ברכוש המשותף, ככל שמדובר בסוג חפצים או בכמות חפצים שאין דרכם להניח ברכוש המשותף, הדבר פשוט שאין לו זכות לעשות כך.

למניעת אי הבנות ותירוצים למיניהם, מומלץ שוועד הבניין יוציא הודעה פשוטה וברורה, כי על פי החלטת רוב דיירי הבניין, אין להניח בשטחי הלובי חפצים פרטיים, מעבר לעגלות ואופניים במקום המיועד להם, חפצים פרטיים שיונחו יסולקו על ידי הדיירים או על ידי וועד הבית. מודעה כזאת יש לה תוקף הלכתי ומשפטי, הואיל והבעלים על שטחי הלובי הינם כלל דיירי הבניין, לפיכך זכותם של רוב הדיירים ו/או וועד הבית שקיבל את סמכותו מרוב הדיירים, להחליט מהו ייעוד שטחי הלובי בבניין.

דייר המניח חפצים אישיים בצורה מוגזמת בשטח הרכוש המשותף

במקרה בו דייר מניח חפצים אישיים בכמות מוגזמת מכפי הנהוג, בניגוד להסכמת רוב הדיירים או וועד הבית המייצג את רוב הדיירים. הרשות ביד הדיירים או וועד הבית לסלק את החפצים ולהשליכם לאשפה. יתר על כן הרשות בידי וועד הבית או כל אחד מהדיירים שקיבל את רשות וועד הבית, לשכור פועלים שיפנו את החפצים מחוץ לבניין, ואת שכרם ישלם מתוך שווי החפצים עצמם שיפונו החוצה. אולם עליו להודיע על פינוי החפצים לבעל החפצים קודם שמפנה אותם.

כפי שמובא בגמרא בבבא מציעא דף ק”א: מעשה באדם שקנה יין ולא היה לו מקום לאחסנו, פנה לאישה וביקש לשכור ממנה מקום אחסון. משסירבה, הערים עליה – קידשה לו לאשה, ומיד נתנה לו מקום להניח שם את יינו. לאחר שאחסן שם את יינו, שלח לה גט וגירשה. הלכה האשה שכרה פועלים שיוציאו את היין מביתה, ואת שכר הפועלים לקחה מן היין שהניח בביתה. בא המעשה לפני רב הונא בריה דרב יהושע, והצדיק את מעשי האשה. וקרא על זה “כאשר עשה כן יעשה לו גמולו ישוב בראשו”. לא מיבעיא אם הניח את היין בחצר דלא קיימא לאגרא, [דאז מדין עביד איניש לנפשיה רשאית לעשות כן], אלא אפילו חצר דקיימא לאגרא, רשאית לומר לכולי עלמא ניחא לי להשכיר, ולא לאדם זה.

אמנם נחלקו הראשונים ר’ ירוחם והרמב”ם, אם ניתן ללמוד ממעשה זה, שעשה אותו אדם דבר הערמה גמורה, לכל מקרה שהכניס אדם את כליו לביתו או חצירו של חבירו שלא ברשותו, שיוכל בעל החצר למכור מקצת מן החפצים ולשכור בדמים אלו פועלים שיוציאו את החפצים החוצה.

אכן להלכה פסק השו”ע חושן משפט סימן שי”ט כדברי הרמב”ם, שכל מי שהכניס פירותיו או חפציו לבית חברו שלא מדעתו או שהטעהו עד שהכניס פירותיו והניחם והלך, יש לבעל הבית למכור לו מאותם הפירות כדי ליתן שכר הפועלים שמוציאין אותם ומשליכים אותם לשוק. [אמנם נחלקו הפוסקים אם צריך בעל הבית להודיע לבעל הפירות קודם שישליכם לשוק, ע”מ שלא ילכו לאיבוד מחמת הוצאתו אותם החוצה. אכן אין זה עניין לעצם ההיתר ליקח מדמי הפירות לשלם לפועלים על מנת להוציאם מביתו באופן שלא ילכו לאיבוד].

אשר על כן בנידון שלפנינו, ככל שהשכן מניח בשטח הלובי חפצים אישיים בצורה מוגזמת, בניגוד להחלטת רוב דיירי הבניין או וועד הבית, יש להודיע לדייר כי אם לא יפנה את חפציו עד לתאריך מסוים, חפציו יפונו לאשפה, והרשות נתונה לקחת חלק מחפציו ולשלם בהם לפועלים שיעסקו בפינוי החפצים.

טענות על לכלוך מצד שכנים אחרים, אינם נוגעות לעניין זה, ולמרות שבהחלט יש להימנע בכל דרך מללכלך את הרכוש המשותף, אין עוולה אחת מצדיקה לעשות עוולה אחרת. כמו כן טענות של עבר רפואי גם הם אינן מצדיקות שימוש שלא כדין ברכוש משותף, אם כי ראוי להתחשב במגבלות הגופניות ולתת אפשרות ריאלית לשכן לפנות את חפציו לפי יכולתו ובהתאם למגבלותיו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: