יש לי ילדה עם ADHD, שחייבת לקחת טיפול תרפותי, אבל היא לא מוכנה לקחת בשום אופן, אין עם מי לדבר. מה אפשר לעשות כדי שבכל זאת תיקח את התרופה?
לילד שמסרב לקחת ריטלין או כל תרופה אחרת להפרעת קשב וריכוז, יש כאלו שיציעו לכם טיפולים מגבילים, אבל האמת היא ששום דבר לא באמת מחליף את הטיפול התרופתי (אפשר כ”תוספת”, אבל לא כעיקר), ולפעמים הענין הוא קריטי, אז, בס”ד, נראה להציע כדלהלן בעהי”ת:
דבר ראשון צריכים לנסות לאתר את הסיבה להתנגדותו, כדי שנוכל לעזור לו בתחום הקושי. הסיבות הנפוצות (והפתרונות האפשריים עד היכן שידינו מגעת) הם:
לאחר שעשינו את מיטב יכולתנו למגר את שורש ההתנגדות, יש להפעיל “משמעת”. כהקדמה למשמעת, צריך שלהורה עצמו יהיה ברור שזה הטוב ביותר לבן שלו, ושאין שום דבר יותר טוב מזה, כי אם ההורה בעצמו אינו שלם עם נושא לקיחת התרופה, יותר יותר קשה לגרום לו לילד לשמוע לנו. אז אחרי שאנחנו שלמים עם ההחלטה, יש לעמיד מול הילד “קיר”, כלומר להודיע לו שהוא חייב לקחת את הכדור מתוך תחושה פנימית ש”אין על מה לדבר”, אין צד אחר, לא יתכן שום צד אחר. אבל לא ממקום של “עימות” מול הילד, חלילה, אלא ממקום של “סמכות”, כלומר הילד ישמע בקולי לא מפני שאני יותר חזק ממנו ולא מפני שאני לוחץ עליו אלא מפני שאני ההורה (גם אין טעם להכנס לדיון והסברים, לא צריכים “לשכנע” אותו, ילד אמור לשמוע להורה כי הוא ההורה והוא המבין). על ההורה להפנים שלושה דברים: א. ברור לי שהילד מסוגל לשמוע בקולי. ב. ברור לי שהילד רוצה לשמוע בקולי, כי זה טבעו של ילד שרוצה לשמוע להורים ולרצות אותם. ג. ברור לי שיש לי את המסכמות להחליט מה טוב בשבילו ומה עליו לעשות.
בעיקרון משמעת מתוך סמכות כנ”ל אמורה לעבוד ב100%, אבל במידה ובכל זאת לא הצלחתם להפעיל את הסמכות כראוי, אז אפשר, בלית ברירה, להפעיל את הסמכות של מקום הלימודים, ולסכם עם המנהל או המלמד שיחליט שלא מוכן שהילד יבוא לכיתה בלי ריטילין, כך שהילד ידע שאין שום אפשרות אחרת.
ואם מאיזה סיבה אינכם מוכנים להפעיל את מקום הלימודים, אז, כיון שלקיחת הריטלין הוא ענין קריטי כאשר יש צורך אמיתי לתרופה, אפשר גם להשתמש בשיטה שהיא פחות חינוכית אבל ההכרח לא יגונה: לעשות לילד מבצע עם קבלת פרס שהילד חפץ מאוד. הבעיה היא שלפעמים לאחר שקיבל את הפרס הוא גם מפסיק לקחת את התרופה, אבל ברוב הפעמים כיון שכבר התרגל במשך תקופה לקחת את הכדור, “נעשה לו כהיתר” ופחות מתנגד ללקיחתו.
וכמובן לא לשכוח: להתפלל ולהתפלל!! אחרי הכל, העיקר הוא תפילה.
בהצלחה!!
בטח יעניין אתכם!
לתשומת לב הגולשים:
אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.
מאמרים אחרונים
צ’ק ליסט (רשימת הכנות וקניות ותזכורות) לחתונה ונישואין
חשוב לערוך צ’ק ליסט לחתונה כדי לוודא ששום פרט חשוב לא יישכח במהלך ההכנות והאירוע עצמו. רשימה מסודרת מסייעת להוריד
י”ג – יום חמישי – תענית אסתר: גם בירושלים ובשאר עיירות המוקפות, קוראים בשנה זו את המגילה במוצאי התענית ולמחרת
הלכות “פורים משולש” עפ”י פסקי מרן הראש”ל רבינו עובדיה יוסף זצוק”ל כאשר חל יום ט”ו באדר בשבת קדוש, אזי בירושלים
בשבת שלפני ראש חודש אדר הסמוך לניסן, מוציאים שני ספרי תורה וקוראים בשני פרשת שקלים – בראש סדר כי תשא,
במסגרת הסכמים ובפשרות משפטיות בין הצדדים, קיימת מציאות שצד אחד מסכים “להודות” על דבר “על תנאי” שהצד השני יוותר על
כל הזכויות של התשובות והמאמרים שמורים לרבנים המשיבים שליט"א