חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
הרב מאיר פנחסי

ארץ השואל: ישראל

שאלה:

האם מותר לרסק חתיכות שבורות של פטריות שמוחזקים מתולעים, שיש בהם מעוט המצוי, אמנם אין זה ודאי במאה אחוז שיש שם תולעים, אם כן, אולי אפשר שמותר לבטל “ספק” איסור לכתחילה?
והאם עדיף לבקש מגוי לעשות הריסוק הזה?

תשובה:

מותר לרסק אם כוונתו לשם תיקון המאכל ולא לשם ביטול האיסור, ובאופן זה מותר גם על ידי יהודי. אבל אין לטחון בכוונה רק בשביל לבטל את האיסור, ואין חילוק בין יהודי לגוי.

מקורות ונימוקים:

מרן השו”ע (יו”ד סי’ פד סעיף יד): חיטים מתולעים מותר לטחנן והוא שירקד הקמח לאור היום. ובטעם הדבר, כתב הט”ז (ס”ק כ) דאע”ג דהוי בחזקת מתולעים, מ”מ איכא ס”ס, ספק שמא אין שם, ואת”ל יש תולעים, שמא נימוח בשעת הטחינה ונתערב ובטל (ואין לו דין בריה שלא בטל אפילו באלף), ומכיון שלא מתכוין לבטל אין איסור ביטול איסור, שהרי כוונתו לשם אפייה או בישול. וכן כתב הש”ך (ס”ק לח, וס”ק מ’), ואף שלפי הטעם הראשון הנז’ בתרומת הדשן יש להחמיר, מ”מ כתב הש”ך שלפי הטעם השני שכתב, יש להתיר בכל רחיים, וכן משמע מדברי השו”ע, שמותר בכל ריחיים. ושאין בזה משום מבטל איסור לכתחילה לפי שאין כוונתו לבטל האיסור אלא לתקן המאכל.

ובאופן האסור, אף על ידי נכרי אסור שהרי כתב השו”ע (יו”ד סי’ צח סעיף ה’) דהיכא שאסור לבטל איסור לכתחילה, אף אם אחרים ביטלו בשבילו אסור. ועי’ בריב”ש (סי’ תצח).

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

בטח יעניין אתכם!

צור קשר

מזכירות:

מוסדות ברכת אברהם

עורכים עבורכם

פדיון נפש מהודר.

על פי הקבלה

רבים נושעו מעל דרך הטבע!!

לפרטים: