המדריך המלא לחנוכה תשפ”ה – 2024: כל מה שצריך לדעת על חג האורות
חנוכה האורות, הם מהזמנים האהובים ביותר בעם ישראל. הם משלבים בתוכם מסורת, אור ושמחת ניצחון הרוח על החומר. במאמר
הבת שלי עושה בעיות בנושא צניעות הלבוש, גבולי מאוד, ולפעמים גם לא לפי ההלכה, אבל אם מעירים לה אפילו בעדינות היא כועסת, מה לעשות? היא דוקא בת טובה בתחומים אחרים.
ברור לנו שהבת כבר ספגה מהבית את המושגים הנכונים ומה מצפים ממנה, אז אין תועלת בעוד ועוד הערות והסברים, צריכים להשאיר את האחריות היהודית בידיים שלה, שהיא תרגיש שהנושא הצניעות נשאר בינה לבין הקב”ה, ולהקפיד לא להיות מעורב רגשית בענין, כי בתת-מודע המעורבות הרגשית גורמת לה להשיג תחושה של שייכות (“אמא איכפת לה ממני”) וזה גורם לה למרוד עוד יותר כדי להעצים רגשות אלו (“מאבק” – כמה שהוא לא דבר נעים ולכאו’ מרחיק את הלבבות, נותן לנער תחושה מוטעית של שייכות חזקה לבית).
ומ”מ בדברים שהם אסורים ממש על פי ההלכה, אפשר פשוט לאסור עליה (בנחת בלי התערבות רגשית בכלל, כאילו מדובר על הבת של מישהי אחרת, כן מתוך אהבה אבל לא מתוך לחץ והרגשה של “הלב נופל”), ולומר לה (בצורת “כללים” ולא בצורה של ענין אישי) בנחת וברוגע ובסמכותיות כי ” אצלנו בבית לא הולכים כך…” “אבא ואמא לא מסכימים ללבוש את הבגד הזה…” וכדומה (ואפשר אם רוצים להוסיף גם “נשמח לנקות לך בגדר אחרת יותר יפה שהיא עפ”י גדרי ההלכה” וכדומה), ולומר זה מתוך הרגשת ביטחון בשלושה דברים: א. יש לנו, כהורים, את הסמכות המלאה לקבוע קווים אדומים ולאסור עליה לבוש שאינו לפי ההלכה, ובוודאי שכל עוד שהיא גרה בבית שלנו היא מחוייבת לשמוע לנו ולא יכולה לעשות מה שרוצה אין דבר כזה. ב. הנערה, בפנים בפנים, רוצה לעשות את רצון ההורים, זה הרצון הכי חזק אצלה. ג. היא מסוגלת לעשות כרצון ההורים למרות החברה ולמרות ההשפעות הזרות וכו’. לאחר שמפנימים היטב את שלושת הדברים האלו (לא אמורים להגיד דברים אלו, רק להרגיש אותם בלב בביטחון גמור), אז לאסור עליה כאמור. אבל שוב: לעשות כן באהבה גדולה, אבל כאילו היא ילדה של מישהו אחר, בלי להרגיש ש”נשאבים” לתוך הענין הזה.
ועל מה שהזכרתם שהיא ילדה טובה וכו’, מצויין יש למקד את העיניים תמיד על נקודות אור כאלו, ולהפנים עד כמה היא באמת ילדה טובה, ולא להסתכל על הנושאים שהיא פחות הצליחה בהם, ועם הזמן ההסתכלות החיובית הזו תתן לה כח להנתהל טוב יותר גם בתחומים שעדיין היא לא מושלמת בהם.
בהצלחה!
לתשומת לב הגולשים:
אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.
מאמרים אחרונים
המדריך המלא לחנוכה תשפ”ה – 2024: כל מה שצריך לדעת על חג האורות
חנוכה האורות, הם מהזמנים האהובים ביותר בעם ישראל. הם משלבים בתוכם מסורת, אור ושמחת ניצחון הרוח על החומר. במאמר
דינים והנהגות ראש השנה – תשפ”ה
בשנה זו ראש השנה יחול בימים חמישי ושישי, ולכך ישנם כמה פרטי דינים המיוחדים לשנה זה הכנות לחג תזכורת: יש
לבקשת הגולשים, להלן מאגר של תמונות יהדות מבית צוות משיב כהלכה, שאנחנו מסכימים להשתמש בהם (למטרות טובות כמובן) בחינם ללא
מבוא רבים הם החפצים להצטרף לעם היהודי, אולם מעטים הם המצליחים לעבור את מסלול הגיור. הואיל ולא כל המעוניינים להתגייר
שאלות נפוצות בנושא “בר מצווה” – מפתח נושאים
מפתח לשאלות נפוצות (FAQ) לגבי “בר-מצווה”: האם מותר לדחות בר מצווה? איך מניחים תפילין? בר מצווה בכותל המערבי: יש לזה
בר מצווה – המדריך השלם לגיל 13, כל הטיפים
מדריך ל”בר מצווה” מפורט ועדכני מה זה “בר מצווה” ? “בר מצווה” בתרגום מארמית הוא “בן מצווה” והוא כינוי למצבו
בטח יעניין אתכם!
כל הזכויות של התשובות והמאמרים שמורים לרבנים המשיבים שליט"א