חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שאלה

שלום וברכה הרב

האם צריך ליטול ידים אחרי שנוגעים בגלגל של אופנים ?

ואם כן כמה פעמים צריך?

והאם צריך מכלי, או שמספיק רק לשטוף ידים תחת הברז?

והאם אפשר ללמוד או להגיד תהלים כשאין מים זמינים ליטול ?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

שאלתך יפה, כי בפוסקים לא מצאנו חיוב נטילת ידים לאחר נגיעה בגלגל של אופנים, ואף לא לאחר נגיעה ברצפה בעפר וכדו’.

אכן נראה שצריך לרחוץ ידיים לאחר נגיעה בגלגל של אופנים או גלגל של רכב, בדומה לרחיצה הנדרשת לאחר נגיעה בנעלים, כפי שפסק השו”ע או”ח סימן ד’ סעיף י”ח. הואיל ולדעת המשנה ברורה ועוד פוסקים רבים, הצורך ברחיצת ידים לאחר נגיעה בנעלים הוא משום נקיות ולא משום רוח רעה, אם כן ה”ה לנגיעה בגלגל של אופנים או צמיג של רכב.

אמנם מספיק לרחוץ את הידיים במים פעם אחת, ואין צריך נטילה בכלי דווקא, כי אין רוח רעה בצמיג של אופנים, אלא העניין הוא נקיות בלבד.

ככל שאין מים זמינים, ניתן לנקות את הידיים בבגד, וללמוד או לקרוא תהילים.

מקורות ונימוקים:

בשו”ע או”ח סימן ד’ סעיף י”ח הביא את כל הדברים שצריך ליטול ידיים לאחר הנגיעה בהם, זה לשון השו”ע שם:  אלו דברים צריכין נטילה במים: הקם מהמטה; והיוצא מבית הכסא ומבית המרחץ; והנוטל צפרניו; והחולץ מנעליו; והנוגע ברגליו; והחופף ראשו.

מבואר שהנוגע במקומות המטונפים כמו נעלים, רגלים, מקומות זיעה וכדו’ צריך ליטול ידים, ויש להסתפק האם הנוגע בגלגל של אופנים או רכב דומה לנוגע בנעלים ועליו ליטול ידים.

נראה שהדבר תלוי בחקירה אם הרחיצה הנדרשת לאחר נגיעה בנעלים היא משום נקיות או משום רוח רעה, שאם העניין הוא רוח רעה, יש לומר שרק בנעלים יש רוח רעה ולא בגלגל של אופנים, אולם אם עניין הנטילה לאחר נגיעה בנעלים הוא מפני הלכלוך והטינופת, אם כן יש ליטול ידים גם לאחר נגיעה בגלגל של אופנים, בדומה לנעלים.

בעניין זה האריך בשו”ת יביע אומר חלק ה’ או”ח סימן א’ אות ד’ בנידון השאלה אם צריך ליטול ידיים לאחר נגיעה בגרבים, והביא לספק זה בזה”ל: נסתפק הגאון מהר”ח פלאג’י בשו”ת לב חיים ח”ב (סי’ ב’), אם הטעם של טומאת המנעלים מפני שהוא דורך בהם על הארץ, והארץ לפעמים מטונפת מאיזה לכלוך וטינוף, ולפ”ז י”ל דדוקא במנעלים וסנדלים, אבל ג’וראפיס ושירביאס וכדומה שאינו הולך בהם ע”ג קרקע הנוגע בהם אינו מטמא את ידיו, או דילמא הטעם של טומאת מנעלים וסנדלים משום שנוגעים ברגלים שהוא מקום טינוף וזיעה, וא”כ אדרבה יש להחמיר יותר בג’וראפיס ושירביאס שנוגעים ברגלים ממש יותר מהמנעלים. ומסיק שיש להחמיר גם בג’וראפיס ושירביאס וכדומה מפני שא”א שלא יהלך בהם פ”א על הארץ. ע”ש. וכן פסק בכה”ח פלאג’י סי’ ח אות כ”ח.

מבואר שלדעת הר”ח פלאג’י עניין הנטילה לאחר הנגיעה בנעלים הוא משום רוח רעה, אולם מנגד דעת המשנה ברורה או”ח סימן ד’ ס”ק מ”א שאין עניין הנטילה לאחר הנגיעה בנעלים משום רוח רעה אלא משום נקיות.

לפיכך למעשה נראה שיש להחמיר ליטול ידים לאחר מגע בגלגל של אופנים, הואיל והוא מלוכלך כמו נעלים, ולדעת פוסקים רבים טעם הדבר שצריך ליטול ידים לאחר נגיעה בנעלים הוא משום נקיות, ולא משום רוח רעה, כפי שכתב המשנה ברורה.

אכן כיון שלא שייך נידון רוח רעה בגלגל של אופנים, ואין צורך ברחיצת הידים אלא משום נקיות בלבד, לפיכך סגי ברחיצת הידיים פעם אחת ואין צריך ג’ פעמים. ואף אין צריך למהר לרחוץ אותם כפי שכתב המשנה ברורה סימן ד’ ס”ק מ”א שהיכן שחיוב רחיצת הידיים הוא משום נקיות אין צורך להזדרז בדבר.

כמו כן אין צריך כלי, כי רק לסעודה יש צורך בכלי, וכן לכתחילה להעברת רוח רעה יש צורך בכלי, כפי שפסק השו”ע או”ח סימן ד’ סעיף ז’, בלשון טוב להקפיד בנטילת ידים שחרית בכל הדברים המעכבים בנטילת ידים לסעודה.

כאשר אין מים זמינים ניתן ללמוד או לקרוא תהילים לאחר ניקוי הידיים בבגד או בכל דבר שמועיל לניקוי, כפי שפסק השו”ע סימן ד’ סעיף כ”ב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: