Country: צרפת

שאלה

אדם שכבר התפלל האם יכול ללמוד תורה בחזרת הש”ץ. פעם ראיתי שכתוב בסידור שאסור ללמוד בחזרת הש”ץ אבל מה הדין באדם שכבר התפלל.

והאם אני יכול לענות על נקדישך ומודים מדרבנן או שיש בזה דין הפוסק ממשנתו.

האם אני יכול ללמוד באמצע שהקהל בתחנון ואני כבר התפללתי.

תודה רבה עזרתם לי ממש תמיד שאלתי ממכם הרבה שאלות.

תשובה

שלום וברכה

שמח שאנו מצליחים לעזור לך

לגבי שאלתך, אסור ללמוד בשעת חזרת השליח ציבור, אולם מי שכבר התפלל ואינו צריך לצאת ידי חובת חזרת הש”ץ, רשאי ללמוד בעת החזרה.

אולם אם הוא אדם חשוב שלומדים ממעשיו, אין ראוי שיעשה כן כדי שלא ילמדו ממנו להסיח דעת בעת חזרת הש”ץ, אלא”כ ידוע לציבור שהוא כבר התפלל.

אמנם בעת אמירת תחנון, וודאי הוא שמותר לו ללמוד. כמו כן אם מזדמן לו לענות אמן על קדיש ועל נקדישך, אין בכך פוסק ממשנתו, כי איננו פוסק אלא לכבוד הקב”ה, ולא בשביל להתעניין בדברי הבאי.

בברכה

הרב דוד אוחיון

מקורות ונימוקים:

פסק השו”ע או”ח סימן קכ”ד סעיף ד’

כשש”צ חוזר התפלה, הקהל יש להם לשתוק ולכוין לברכות שמברך החזן ולענות אמן; ואם אין ט’ מכוונים לברכותיו, קרוב להיות ברכותיו לבטלה; לכן כל אדם יעשה עצמו כאילו אין ט’ זולתו, ויכוין לברכת החזן.

על דברים אלו שכתב השו”ע פסק המגן אברהם ס”ק ט’ בזה”ל:

ואין ללמוד בעת חזרת הש”ץ התפלה ואין לומר תחנונים, כפי שכתב בספר ווי העמודים, ומ”מ אין למחות בידם כל שמכוונים לסוף הברכה לענות אמן כראוי, כן נראה להסכים ושגם הרמ”ע מפאנו סי’ ק”ב מודה לווי העמודים רק שאין למחות בידם, אבל החרדים לדבר ה’ יש להם להיות הסידו’ פתוח לפניהם בעת חזרת התפלה ולכוין בכל מלה כמ”ש השל”ה, ונכון הדבר מאד למען יוכלו להזכי’ הש”ץ מיד לפעמי’ אם יטעה וגם שיכלו לעבור תחתיו שטוב להיות מכוין עם הש”ץ בכל התפלה

כן פסק המשנה ברורה ס”ק י”ז בזה”ל:

ע”כ יש ליזהר מלומר תחנונים או ללמוד בעת חזרת הש”ץ ואפילו אם מכוונים לסוף הברכה לענות אמן כראוי שלא תהיה אמן יתומה כמו שיתבאר.

אכן אין הדברים אמורים אלא בנוגע למי שצריך לצאת ידי חובת חזרת הש”צ, אולם מי שכבר התפלל, רשאי ללמוד בעת חזרת הש”ץ, אלא שעליו לדעת על איזה ברכה הוא עונה אמן.

אולם אם הוא אדם שלומדים ממעשיו, ראוי לו שלא לעשות כן כדי שלא ילמדו ממנו שמותר ללמוד ולהסיח דעת בשעת החזרת הש”ץ. אלא”כ הדבר ידוע לציבור שהוא כבר התפלל.

כפי שכתב המשנה ברורה שם בזה”ל: ג”כ לא יפה עושים [הלומדים בחזרת השליח ציבור] הואיל ועמי הארץ ילמדו מהן שלא להאזין לש”ץ ויעסקו בשיחה בטילה ח”ו נמצאו מחטיאין את הרבים:

אכן בשעה שהציבור אומרים תחנון וודאי הוא שניתן ללמוד בלי חשש, וגם אם מזדמן לו לענות אמן על קדיש ועל נקדישך, אין בכך פוסק ממשנתו, כי איננו פוסק אלא לכבוד הקב”ה, ולא בשביל להתעניין בדברי הבאי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: