Country: ישראל

שאלה

שלום וברכה,

רציתי לשאול מהי ההגדרה שמאכל או דבר מסויים יאסר משום ונשמרתם, הרי אפילו סיגריות לא נאסרו לגמרי, אף שמזיקות ביותר.

תודה רבה, אשריכם!

תשובה

שאלתך חשובה

כל אדם מצווה לשמור על גופו ונפשו מכל דבר רע או נזק או סכנה, כפי שכתב הרמב”ם בהלכות רוצח ושמירת הנפש פרק י”א הלכה ד’, שישנה מצוות עשה להישמר מכל דבר שיש בו סכנת נפשות, והעובר על כך מבטל מצווה זו.

לפיכך כל מאכל או דבר המזיק באופן מיידי מעצם טבעו, הרי הוא בכלל איסור זה.

אלא שבנוגע לעישון הסיגריות נחלקו הפוסקים, הואיל ועישון הסיגריות אין בהם סכנה מיידית, ואין הנזק נוצר אלא בעישון ממושך ומתמיד. נוסף לכך, כיון שנהגו בו רבים, יש צד לומר על דבר זה “שומר פתאים ה’”.

אולם כיום עם ריבוי המחקרים המוכיחים כי העישון גורם בוודאות למוות מוקדם ולמחלות רבות, דעת הרבה פוסקים שיש בדבר איסור תורה או לפחות ספק איסור תורה, ולמעשה מרן הרב עובדיה יוסף זצ”ל לא כתב שיש בדבר איסור, אלא כתב שישנה חובה קדושה להיזהר ולהימנע מעישון הסיגריות.

בברכת הצלחה

הרב דוד אוחיון

מקורות ונימוקים:

האיסור לאדם להביא על עצמו סכנה

כתב הרמב”ם פרק י”א מהלכות רוצח ושמירת הנפש בזה”ל: “כל מכשול שיש בו סכנת נפשות, מצוַת עשה להסירו ולהשמר ממנו ולהִזהר בדבר יפה יפה, שנאמר: “השמר לך ושמור נפשך”. ואם לא הסיר, והניח המכשולות המביאין לידי סכנה, ביטל מצות עשה ועבר על “לא תשים דמים.””

עוד כתב הרמב”ם בהלכות דעות פרק ד’ הלכה א’: הואיל והיות הגוף בריא ושלם – מדרכי השם הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע דבר מידיעת הבורא והוא חולה, לפיכך צריך להרחיק אדם עצמו מדברים המאבדין את הגוף, ולהנהיג עצמו בדברים המברין והמחלימים.

ואף בשולחן ערוך חו”מ סימן תכ”ז סעיף י’ פסק להלכה את דברי הרמב”ם בהלכות רוצח ושמירת הנפש, וכתב בזה”ל: כל העובר על דברים אלו וכיוצא בהם, ואמר הריני מסכן בעצמי ומה לאחרים עלי בכך, או איני מקפיד בכך – מכין אותו מכת מרדות. והנזהר מהם – עליו תבוא ברכת טוב.

מן האמור למדים אנו כי כל דבר המסכן את חיי האדם וגורם לו למחלות או חלילה למוות או קיצור חיים, הוא אסור, ואף ניתן להלקות את האדם העושה כן במכת מרדות, על מנת למונעו מלהביא את עצמו למקום סכנה.

 

האם מותר לעשן סיגריות

בנוגע לעישון סיגריות נחלקו הפוסקים, הגאון הגדול הרב משה פיינשטיין זצ”ל כתב בשו”ת אגרות משה חו”מ חלק ב’ סי’ ע”ו, שעישון סיגריות דומה לאכילת מאכלים שאין בהם סכנה מיידית אלא עתידית, ועל כן אין ההלכה אוסרת לעשן סיגריות, והוסיף וכתב שדברי הרמב”ם אינם איסור אלא עצה טובה. וכן הסכים עמו מרן הרב עובדיה יוסף זצ”ל בשו”ת יחווה דעת חלק ה’ סימן ל”ט.

היתר נוסף שניתן להביא ולהמליץ טוב על המעשנים, הם דברי הגמרא ביבמות י”ב: שם מבואר שבכל דבר שדשו בו רבים ניתן לומר “שומר פתאים ה'” כך מביאה הגמרא שם לעניין שאלת קיום מצווה עונה עם מעוברת קטנה או מניקה, שלדעת חכמים משמשת כדרכה ואין חוששים לסכנה, כי שומר פתאים ה’, וכן מבואר עוד בגמרא ביבמות ע”ב. שאין מלים ברית מילה כאשר רוח דרומית מנשבת שהיא רוח קשה ולא ביום המעונן, אולם עכשיו שדשו בזה רבים אין נוהגין כך אלא אומרים שומר פתאים ה’.

אולם למרות האמור, כתב מרן הרב עובדיה זצ”ל להיזהר ולהימנע מהעישון, וכן בספר הליכות עולם חלק א’ עמוד רס”ט, כתב בזה”ל: הרבה מגדולי דורינו שאסרו בכל תוקף את העישון הסיגריות על פי ממצאים רפואיים שקבעו גדולי הרופאים בזמנינו, וחובה קדושה לציית להם”.

 

אכן מאידך כיום עם ריבוי המחקרים המוכיחים באופן ברור ונחרץ כי עישון הסיגריות מזיק וגורם למחלות ומקצר חיים, הסכימו הרבה הפוסקים שיש בדבר אף איסור דאורייתא או לכל הפחות ספק איסור דאורייתא, ולהלן אציין כמה מדבריהם.

בספר אור לציון חכמה ומוסר עמוד רכ”א כתב מרן רבי בן ציון אבא שאול זצ”ל בזה”ל: “צריך שידע שגם אם אין איסור ודאי בעישון מכל מקום ספיקא דאורייתא ודאי איכא”.

דברים חריפים יותר מביאים בשם הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ”ל בקובץ בית הלל, גליון ל”ט עמ’ כ”א בשם הרב מרדכי הלפרין, שם נכתב בזה”ל:

“דאם המעשן יודע שהעישון מקצר את החיים, ושקיצור חיים הוא איסור דאורייתא של מאבד עצמו לדעת, ושעל עוון זה חייבים מיתה בידי שמים, אסור לו להעיד, ועדותו פסולה”.

וראיתי שמביאים עוד בשם הגאון הגדול רבי אשר וייס שליט”א שאמר בשיעור לפרשת כי תצא תשס”ז כי בעיניו המעשן סיגריות הרי הוא כאוכל נבילות וטריפות… הואיל וחמירא סכנתא מאיסורא והיום אין ספק שהעישון הורג בני אדם”.

וכן כתב הגאון רבי משה שטרנבוך שליט”א בשו”ת תשובות והנהגות חלק ד’ סימן קט”ו בזה”ל: “קבלתי מכתבו שמבקש ממני לחתום על איסור עישון ביום טוב… גם בחול יש איסור גמור שעובר על לאוין ומסכן עצמו משום תאותו וכמ”ש, ואין להגביל האיסור ליום טוב”.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: