הרב יוסף חי סימן טוב משיב כהלכה
Country: ישראל

שאלות

8 שאלות בענייני המלבין פני חבירו ברבים

  1. מהן הסיטואציות שבהן זה קורה?
  2. איך עושים על זה תשובה?
  3. האם יש אפשרות להוכיח ברבים בלי להלבין פנים?
  4. מה הפירוש נוח לאדם שיפיל עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חבירו ברבים?
  5. כמה זה חמור, בלי קשר להפסד העולם הבא?
  6. כיצד להיזהר מכך?
  7. האם יש סיטואציות בהן זה מותר, כמו להלבין פני רשע ברבים?
  8. האם מותר להלבין פני גוי ברבים?

תשובות

  1. כל דבר שגורם לבייש את חבירו ברבים!
    כגון שמכריז עליו ברבים שהוא בעל עבירה, כגון שאומר לו ברבים שהוא בעל עבירות, עבר על עוון כזה או אחר[1]. וכל בכל מקרה שגורם לו בושה ע”י שמזכיר לו ברבים שהוא או אבותיו[2] לא נהגו כשורה, או דוחים אותו מלהיות חלק בחברה[3], בקיצור כל דבר שגורם לחבירו להתבייש.
  2. לרצות ולפייס את חבירו שחטא כנגדו שיסלח לו[4]. וגם תשובת המשקל כמו בכל דבר.
  3. צריך לזה הרבה חכמה, כגון ע”י שדורש בפני הרבים, מבלי שיבינו שהוא מתכווין לאדם מסויים, ויכול גם להוסיף שהוא אומר כן לעצמו להתחזק יחד עם הציבור, כמו שמצינו לכמה צדיקים וחסידים. וכן מצינו למשה רבינו שהוכיח את עם ישראל בכללות, ולא בפרטות.
  4. נחלקו בזה הראשונים: לדעת התוספות במסכת סוטה[5] דבר זה הלכה למעשה! אדם חייב להמית עצמו ולא להלבין פני חבירו. אבל המאירי[6] חולק, וכן נראה לדעת הרמב”ם[7], וכן עיקר להלכה.
    במעשה בגמרא בכתובות[8] במעשה הידוע עם מר עוקבא, משמע כדברי התוספות, שהוא ואשתו היו רגילים כל לילה בשעה מאוחרת, כשכולם כבר ישנים, היו הולכים ושמים כסף על דלתות העניים לצדקה. כאשר מר עוקבא ואשתו הבחינו שהדלת נפתחה, מיד ברחו וקפצו לתוך התנור הגדול שאופים בו את כל הכיכרות לחם של השכונה, ומבואר שהם נהגו כדברי חז”ל, דברים כפשטם! מוטב לו לאדם שיפיל עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חברו ברבים! וצ”ל שמר עוקבא סבר כן, ובעקבות כן גם אשתו נהגה כך, אבל שאר תנאים חלקו עליהם בזה[9].
  5. מידה כנגד מידה לא בטלה, ועלול הוא או זרעו לסבול מכך בעוה”ז. כמו”כ כמו בכל חטא שעי”ז האדם מתרחק מבוראו, על אחת כמה וכמה בעוון של בין אדם לחבירו.
  6. לימוד המוסר בכל יום, וכן להרבות באהבת ישראל.
  7. אין איסור להלבין פני רשע, כגון מחלל שבת בפהרסיא שדינו כמומר לכל דבר[10]. ודבר זה מעיקר הדין, ומסתבר שיש לנהוג כן רק לתועלת ובמקום הצורך.
  8. יתכן שלא[11], ובודאי ראוי שלא להלבין גם פני גוי מחסידי האומות ומקפיד על 7 מצוות בני נח.

 

מקורות

[1] תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף קז ע”א:

ולא עוד אלא בשעה שהם עוסקין בארבע מיתות בית דין – פוסקין ממשנתן ואומרים לי: דוד, הבא על אשת איש מיתתו במה? אמרתי להם: הבא על אשת איש – מיתתו בחנק, ויש לו חלק לעולם הבא. אבל המלבין פני חבירו ברבים – אין לו חלק לעולם הבא.

[2] ועובר בזה גם בלאו דלא תונו, כמ”ש בגמרא בבא מציעא דף נח ע”ב:

לא תונו איש את עמיתו – באונאת דברים. הא כיצד? אם היה בעל תשובה אל יאמר לו זכור מעשיך הראשונים, אם היה בן גרים אל יאמר לו זכור מעשה אבותיך, אם היה גר ובא ללמוד תורה אל יאמר לו פה שאכל נבילות וטריפות, שקצים ורמשים בא ללמוד תורה שנאמרה מפי הגבורה. אם היו יסורין באין עליו, אם היו חלאים באין עליו, או שהיה מקבר את בניו, אל יאמר לו כדרך שאמרו לו חביריו לאיוב הלא יראתך כסלתך תקותך ותם דרכיך זכר נא מי הוא נקי אבד.

[3] תלמוד בבלי מסכת גיטין דף נז ע”א:

תניא, אמר רבי אלעזר: בא וראה כמה גדולה כחה של בושה, שהרי סייע הקדוש ברוך הוא את בר קמצא, והחריב את ביתו ושרף את היכלו.

[4] תלמוד בבלי מסכת יומא דף פה ע”ב:

עבירות שבין אדם למקום – יום הכפורים מכפר, עבירות שבין אדם לחבירו – אין יום הכפורים מכפר, עד שירצה את חבירו.

[5] דף י’ ע”ב. וכן פסק בשו”ת בניין ציון סימן קע”ב.

[6] סוטה י’ ע”ב, ברכות מ”ג ע”ב, כתובות סז ע”ב.

[7] פ”ו מהלכות דעות, פ”ג מהל’ תשובה הלכה י”ד, יסודה”ת פ”ה ה”ב, עי’ כרם יוסף סוטה י’ ע”ב.

[8] כתובות ס”ז ע”ב.

[9] ואחר העיון נלפענ”ד ליישב דודאי גם מר עוקבא סבר דמ”ש מוטב לאדם שיפיל עצמו לכבשן האש, לא הוי הלכה למעשה, ובכ”ז מר עוקבא עשה מעשה בעצמו, כמ”ש הריטב”א בחי’ לכתובות (יט.), שודאי כל מה שאמרו חכמים שבהן יעבור ואל יהרג שאין לו ליהרג ומתחייב בנפשו אם נהרג, מכל מקום אם היה גדול הדור ועושה כך לצורך סייג הדור, כמו עובדא דחנניה מישאל ועזריה שהשליכו עצמן לכבשן האש, בזה לא נאמר מתחייב בנפשו, והרי זה רשאי למסור נפשו, וכ”כ הנימקי יוסף (ס”פ בן סורר ומורה), והיינו דאמרי’ (בפסחים נג:) מה ראו חמ”ו שהפילו עצמם לכבשן האש, כלומר אע”פ שלא היתה ע”ז אלא אנדרטי לכבוד בעלמא, אלא מתוך שרוב העם היו טועים וסוברים שהיתה ע”ז, והיה קידוש ה’ במה שעשו, ואמרי’ נמי במדרש מה לך יוצא ליסקל שמלתי את בני מה לך יוצא ליצלב שנטלתי לולב. משמע שהיו מוסרים נפשם על קד”ה לפנים משורת הדין. והכסף משנה (פ”ה מיסוה”ת ה”ד) כתב שגם הרמב”ם סובר כן. ועיין בחיבורי שאגת יוסף ענייני סכנה רפואה ופקו”נ סימן ל”ב יישוב ו’ וכן בהערה שם גבי ר”ע שמסר נפשו בשביל מצות נטילת ידים, ובסימן ל”ז יישוב ב’, ובסימן ל”א יישוב ב’, ובסימן מ’ יישוב ג’. ובסימן ג’ בהערה אודות רבי שמואל בר סוסרטיי שהסתכן בשביל לקדש ה’ במצות השבת אבידה. וכיו”ב תירץ רבינו צדוק הכהן מלובלין זצ”ל בספרו אוצר המלך על הרמב”ם (יסוד”ה פ”ה ה”ד), גבי אלישע בעל כנפים במס’ שבת (מט.), שמסר נפשו על מצות תפילין.

והנה מתחילה היה קשה לי ליישב כן משום שגם אשתו של מר עוקבא עשתה מעשה לקפוץ לתוך התנור, אמנם אחר העיון נלפענ”ד דאה”נ גם אשתו היתה באותו הדור גדולה במעלה והיתה מפורסמת לצדקות וחסידות, ודו”ק.

[10] ספר שערי תשובה לרבינו יונה שער ג אות רי”ט:

ואם החוטא איש אשר איננו ירא מלפני האלקים, כמו הפורק מעליו עול מלכות שמים ואינו נזהר מעבירה אחת, אשר כל שער עמו יודע כי היא עבירה, מותר להכלימו ולספר בגנותו. כך אמרו רבותינו (בבא מציעא נט, א): (ויקרא כה, יז): “ולא תונו איש את עמיתו” – עם שאתך בתורה ובמצות אל תונהו בדברים, ואשר לא שת לבו אל דבר ה’ מותר להכלימו במעלליו ולהודיע תועבותיו ולשפוך בוז עליו. ועוד אמרו (יומא פו, ב): מפרסמים את החנפים מפני חלול השם. אבל אם נכשל בחטא על דרך מקרה, ורוב הימים דרכו להשתמר מעונו, אין לגלות על חטאו, כאשר בארנו. ויתכן לפרש “אל תהי עד חנם ברעך” להעיד עליו על עבירות אשר גם אתה חלית בהן כמוהו, על כן יקרא “רעהו”. ויורה על זה אומרו אחרי כן “אל תאמר כאשר עשה לי כן אעשה לו”, כי אף על פי שהיא מצוה לפרסם את החוטאים בנפשותם ואת החנפים, אבל החוטא אם לאיש כמוהו רשעו ולבן אדם חטאותיו, אין לפרסמו, כי אין כונתו בגלותו מסתריו לטובה, כי אם לשמוח לאיד, והשנית – כי איך בוש לא יבוש להזכיר על זולתו דופי המעשים ההם והוא אוחז בהם, ונאמר (הושע א, ד): “ופקדתי את דמי יזרעאל על בית יהוא”, הנה כי אף על פי שעשה יהוא מצוה בהכריתו בית אחאב, נשא עונו, כי גם הוא היה רב פשע.

חפץ חיים לשון הרע כלל ח אות ה’:

וכל זה האיסור של לשון הרע הוא דוקא על איש שעל פי דין תורה הוא עדיין בכלל עמיתך דהיינו עם שאתך בתורה ובמצות, אבל אותן האנשים שמכירם שיש בהם אפיקורסות מצוה לגנותם ולבזותם בין בפניהם ובין שלא בפניהם בכל מה שהוא רואה עליהם, או ששומע עליהם דכתיב לא תונו איש את עמיתו ולא תלך רכיל בעמיך והם אינם בכלל זה שאינם עושים מעשה עמך, ונאמר הלא משנאיך ה’. אשנא ובתקוממיך אתקוטט וכו’, ואפיקורס נקרא הכופר בתורה ובנבואה מישראל בין בתורה שבכתב ובין בתורה שבעל פה.

[11] יעויין בשו”ת שבועות יעקב סימן קס”ד שסובר שגוי אינו מצווה שלא להלבין פני ישראל, ולפי דבריו צ”ל שכ”ש שאין איסור להלבין פני גוי. אמנם עיקר דבריו צ”ע אצלי, ובל”נ עח”ל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לתשומת לב הגולשים:

אין ללמוד הלכה ממקרה אחד למקרה אחר, אלא על כל מקרה לגופו יש לשאול שוב ולקבל תשובה ספציפית, כיון שהדין עלול להשתנות בשל שינויים קלים בנידון. ובאופן כללי, עדיף תמיד ליצור קשר אישי עם רבנים, ולברר את ההלכות פנים אל פנים, ולא להסתפק בקשר וירטואלי ו\או טלפוני.
כל התשובות הינם תחת האחראיות הבלעדית של הרב המשיב עצמו, ולא באחראיות האתר ו\או ראש המוסדות.

פרסם כאן!
כל ההכנסות קודש לעמותת 'ברכת אברהם'. גם צדקה מעולה, גם פרסום משתלם לעסק שלכם.

לא מצאתם תשובה?

שאלו את הרב וקבלו תשובה בהקדם.

נהנתם? שתפו גם את החברים

מאמרים אחרונים

צור קשר

מזכירות: